Европейската агенция по лекарствата предупреди за тежки странични ефекти от хлорохина

  • 23 април 2020 20:11

  • 1721
  • 0
Европейската агенция по лекарствата предупреди за тежки странични ефекти от хлорохина
© Pixabay

Противомаларийното лекарство хлорохин и едно от производните му, възхвалявани от американския президент и от френски лекар като подходящи срещу новия коронавирус, имат тежки странични ефекти, предупреди Европейската агенция по лекарствата, цитирана от БТА и АФП.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Ползата от хлорохина и хидроксихлорохина, чиито привърженици са президентът Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския и френският лекар проф. Дидие Раул, "още не е доказана", изтъкна Европейската агенция по лекарствата, базирана в Амстердам.

"Неотдавнашни изследвания насочиха към сериозни проблеми, в някои случаи фатални, свързани със сърдечния ритъм, от хлорохина и хидроксихлорохина, взети в голяма доза или в комбинация с антибиотика азитромицин" - гласи комюникето на агенцията.

Лечението с тези медикаменти може да предизвика също проблеми с бъбреците и черния дроб, да увреди нервни клетки и да предизвика гърчове и хипогликемия, предупреждава агенцията.

Данните за такова лечение са още много ограничени, а полезният ефект при болестта Ковид-19 не е доказан.

В САЩ във вторник бяха публикувани резултатите от най-голямото изследване по темата досега. То не показа никакво предимство на хидроксихлорохина срещу Ковид-19 спрямо стандартно лечение. Дори е наблюдавана по-висока смъртност.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1721 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини