Педиатър: Това, че сме в карантина не означава, че децата не трябва да бъдат ваксинирани

  • 03 април 2020 21:14

  • 1379
  • 1
Педиатър: Това, че сме в карантина не означава, че децата не трябва да бъдат ваксинирани
© Pixabay

„Държавите, които имат ранно БЦЖ имунизации и най-вече имат дългосрочна стабилна програма, те може би са протектирани, има по-малки болни, намаляване на случаите на смъртните случаи“, заяви д-р Румен Кофинов, директор на лабораторията производител.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32966

От 1951 г. насам новородените бебета в България се имунизират задължително с БЦЖ, освен ако родителите доброволно не са отказали. Това важи и към днешна дата.

„Това, че сме в карантина не означава, че те не трябва да бъдат ваксинирани“, заяви педиатърът доц. д-р Гергана Петрова пред БТВ.

Ваксинирането с БЦЖ в момента е противопоказно

Реимунизация с БЦЖ се прави сред отрицателна проба манту по имунизационен календар след навършени 7 месеца, 7 години и 11 години. Тя обаче не се препоръчва от специалистите в период на карантина. А тези, които са пропуснали, трябва да знаят единствено, че са по-уязвими за туберкулоза. Няма нужда да се ходи по лекари и да се прави струпване, няма нужда да се прави проверка дали сте ваксинирани или не, най-вероятно сте, ако седите вкъщи, всичко ще се размине и всичко ще се оправи“, допълва доц. д-р Гергана Петрова.

„Слагайки му БЦЖ ваксина между 3 и 6 месеца, му трябва време да си изгради имунитет за БЦЖ и в този момент става особено уязвим, спада му общия имунитет. В този момент този организъм трябва да се бори с причинителя на това заболяване, т.е. в този момент трябва да се бори със самата пандемия, а ние му отвличаме имунитета“, обясни д-р Румен Кофинов, директор на лабораторията производител.

Д-р Александър Симидчиев: Ако групираме интелекта си, ще можем да ограничим епидемията

България е една от 4-те страни в света, които произвеждат и изнасят БЦЖ-ваксина.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
1379 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
dedopop

2020.04.04 | 08:03

1
Antivaksarite, aide be, izlagate se, pliute vaksinite Pak. Ili shte drankate che e konspitacia i tn gluposti

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини