Облекчават процедурата за отпускане на лекарства по протоколи

  • 16 март 2020 19:07

  • 1620
  • 0
 Облекчават процедурата за отпускане на лекарства по протоколи
© Pixabay

Във връзка с въведеното в България извънредно положение и с цел избягване на напрежение и струпване на пациенти в лекарските кабинети, при обслужване на хронично болни пациенти за издаване на рецепти за лекарствени продукти по протокол и рецептурна книжка, се променя режимът на предписване и отпускане на лекарствените продукти, съобщиха от пресцентъра на Нациооналната здравноосигурителна каса.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

За утвърдени протоколи, изтичащи в периода до 16.04.2020 г., които не изискват промяна на терапевтичната схема, ще бъде направено служебно продължение в информационната система на НЗОК за срок от 1 (един) месец, считано от датата, до която е валиден всеки конкретен протокол. Хартиените протоколи няма да бъдат презаверявани от РЗОК.

Поради специфика при лечението не се удължава срокът на протоколите за заболявания, при които лечението е за определен срок - лечение на Хроничен вирусен хепатит С; лечение на хемангиоми в кърмаческа и ранна детска възраст; лечение с Palivizumab на деца с бронхопулмонална дисплазия, възникваща в перинаталния период, ниско тегло при раждането и вродени сърдечни малформации.

Новият управител на НЗОК: Няма да се стигне до изчезването на лекарства

Аптеките могат да отпускат лекарствени продукти по удължените протоколи, както и за лекарствените продукти от Приложение 1 на ПЛС, за които не се изисква експертиза по чл.78, т.2 от ЗЗО само по рецептурна книжка, без представяне на рецепта. Отпускането ще се извършва в аптеките, където е осъществено последното отпускане по дадена рецепта (видно от печата в рецептурната книжка), съобразено с последно вписаните в рецептурната книжка данни за отпуснати лекарствени продукти.

На лицата, които са се обърнали за рецепта в кабинетите на лекарите, могат да бъдат издавани рецепти за всички лекарствените продукти от Приложение 1 на Позитивния лекарствен списък (ПЛС).

За новоиздадени рецептурни книжки, както и при вписване на нови диагнози в рецептурна книжка, е създаден ред за обмен на информация между общопрактикуващия лекар (ОПЛ) и РЗОК. Аптеката отпуска лекарствените продукти по незаверена рецептурна книжка, с попълнени данни на ОПЛ.

Изпълнителите на медицинска помощ и аптеките ще бъдат информирани от РЗОК за въведената нова организация за предписване и отпускане на лекарствени продукти, заплащани от НЗОК за домашно лечение, уточняват от Здравната каса.

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1620 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини