Успешно приключи първият електронен търг за лекарства у нас

  • 31 януари 2020 14:51

  • 418
  • 1
Успешно приключи първият електронен търг за лекарства у нас
© Pixabay

Вчера е завършил успешно първият електронен търг чрез електронната система за покупка на лекарствени продукти за лечебните заведения у нас. Това обяви пред медиите в Народното събрание здравният министър Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през.

Медикаментите са онкологични и онкохематологични. Интересът е бил изключително голям, всички 16 участника са били много активни. Заявки са подали 230 болници.

По първоначална спецификация се е предвиждало стойността на лекарствата да достигне около 1,280 млрд. лв, след търга средствата са били сведени до 57 милиона лева, което, по думите на министъра, е икономия за бюджета на НЗОК.
През февруари предстоят още пет търга за останалите лекарства.

Вчера в първия електронен търг са участвали държавни и общински болници и такива със смесено участие, поясни БТА. Желанието е с бъдеща законова промяна да се даде възможност тези цени да бъдат използвани и от честни лечебни заведения, съобщи Ананиев.

Той обясни още, че тази цена е рамкова като, след подписване на рамково споразумение със спечелилите лечебни заведения, те могат да влязат в договори с доставчици и производителите и така може да се постигне още по-голямо намаление.

Има вече подготвен текст за изменение в закона за лекарствените продукти, който задължава лечебните заведения да не могат да договарят по-високи цени от постигнатите по време на рамковото споразумение, информира здравният министър.

 

 

Последвайте канала на

Novini.bg
418 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
али

2020.02.05 | 16:26

1

Е, какво му е електронното на този търг?! Качили документите в интернет и толкоз. Така ли трябва да изглежда един електронен търг?! А на всичкото отгоре се тупат в гърдите, като че ли кой знае какво голямо нещо са сторили.

Добави коментар

Водещи новини