Вече има наръчник за упражнения в домашна среда за хора с увреждания

„Дигиталните иновации в здравеопазването и интеграцията на хора от рискови групи“ е тема на заключителното събитие по проект „София интегрира чрез дигитална рехабилитация“, разработен от „Българската Хънтингтън Асоциация“. В рамките на събитието ще бъде представен Наръчник с основни двигателни и когнитивни упражнения за хора с увреждания, адаптирани за изпълнение в домашни условия.

За съжаление се знае много малко за подобни иновативни технологии, коментира пред БНР клиничният психолог Наталия Григорова, която е и учредител и заместник-председател на „Българската Хънтингтън Асоциация“.

По проекта е била проведена анкета сред хората с увреждания, която показала, че много малко от тях имат информация, че могат да използват различни приложения за подобряване на физическото и менталното си състояние, поясни Григорова.

„Това е една иновативна виртуална технология, която улавя движенията в триизмерна среда. Нейната пациентска версия предлага двигателна и когнитивна рехабилитация посредством инсталиране на софтуер на домашния компютър. Това е система, която е разработена от специалисти в областта на неврорехабилитацията и невропсихологията и намира приложимост при много широк спектър от заболявания и не само при заболявания, но и за ежедневна физическа и когнитивна активност“, добави специалистът.

"За да имат ефект, упражненията трябва да се правят поне три пъти в седмицата", посочи Наталия Григорова.

Тя уточни, че е подготвен базисен комплекс от широко приложими упражнения, които дават възможност за самостоятелно изпълнение без чужда помощ. Тези технологии осигуряват ежедневен достъп до специализирани упражнения и позволяват на хора с хронични заболявания и увреждания да поддържат състоянието с ив домашни условия, изтъкна Наталия Григорова.

"Което е много важно, тъй като има хора, които нямат достъп до услуги или живеят в отдалечени места, така че не могат да си позволят никъде да отидат да поддържат състоянието си." Наръчникът ще бъде безплатен онлайн на страницата на асоциацията и ще бъде разпространен и чрез неправителствени организации, които се занимават с хора с увреждания.

Коментари

  1. 2019.09.11 | 12:20

    повече такива статии!

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Лекарства

още

Анкета

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Избрано от Интернет