Люлка за деца инвалиди правят в София

  • 03 септември 2019 14:45

  • 681
  • 0
Люлка за деца инвалиди правят в София
© pixabay

Животът на децата с увреждания в София може да стане една идея по-ведър, като им се осигури достъп до местата за игра. За целта в столицата може да се появи люлка, предназначена за инвалидни колички. Идеята е тя да бъде поставена в парк „Света Троица“, а с инициативата се е заела Анна Йончева, автор на фотопроекта „Различните деца на България“.

„В този парк започна всичко. Там дъщеря ми миналата година се заигра с момиче в инвалидна количка. Дойдоха и други деца, които насядаха до детето. Тогава си помислих, че мога да снимам и да показвам децата с увреждания, за да бъдат те социализирани, за да свикнат останалите деца с тяхното присъствие и да не ги игнорират“, разказа пред Novini.bg Йончева, която е фотограф.

Така около благотворителната кауза за монтирането на специализирана люлка се приобщават много хора. Особено важни се оказват срещите със семействата на деца с проблеми от цялата страна. Защото, както подчертава Анна, децата са щастливи, когато играят. Затова й се иска да виждаме повече контакти с малките, чиято съдба е нелека да пребивават в иначе непригодния за тях обществена среда.

„Децата намират начин да комуникират със себе си. Те се адаптират към обстоятелствата“, коментира Анна.

Разказва за няколко срещи на дъщеря й с деца със Синдром на Даун или аутизъм. Как съученици на дъщеря й са научили за проекта „Различните“ и благодарение на това се пречупват да общуват с деца с проблеми.

Анна вече е провела среща с кмета на район Илинден Иван Божилов. Чака се и разрешение от „Зелени системи“. А междувременно фирма от Пловдив е готова да направи въпросната люлка за децата инвалиди. Средства за каузата се набират и в Helpkarma.bg. Ноември пък се очаква фотоизложба с благотворителна цел, като средствата, набрани от нея, ще бъдат пренасочени в полза на децата инвалиди.

Борислава Бибиновска
681 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини