Десетата годишна конференция по редки болести събира пациенти и специалисти в Пловдив

От 13 до 15 септември 2019 г. в Конгресен център на Международен панаир - Пловдив ще се проведе 10-та Национална конференция за редки болести и лекарства сираци.

Събитието се провежда под патронажа на Комисията по здравеопазване в 44-тото Народно събрание и Министерство на здравеопазването и се очаква да събере близо 300 представители на пациентската общност, специалисти от България и чужбина, и студенти по медицина.

Официалното откриване ще се състои на 14 септември 2019 г., събота, от 09.30 ч. в зала „България“, съобщават организаторите.

Основна тема в научната програма са новостите и актуалните тенденции в диагностиката, лечението и проследяването на редките болести и развитието на европейските референти мрежи. В рамките на дискусиите ще се обсъжда и достъпът на българските пациенти до иновации в областта на редки болести. Участниците ще могат да се запознаят с опита на специалисти от САЩ, Италия, Испания и Великобритания. На 14 септември, събота, в рамките на Конференцията, със специална церемония ще бъде отбелязана и Петнадесетата годишнина на Информационен център за редки болести и лекарства сираци (ИЦРБЛС).

Информационният център стартира своята дейност през 2004 г. в Пловдив и е първи по рода си в Източна Европа.

За редки болести се смятат тези, които засягат по-малко от 1:2000 души, като до момента медицинската наука е открила между 6000 и 7000 такива заболявания. По данни на СЗО, средно около 5% от населението на Европа страда от редки болести, което, съотнесено към нашата страна, означава, че около 350 хиляди българи са засегнати от някакво рядко заболяване.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Лекарства

още

Анкета

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Избрано от Интернет