Руски учени разработват метод за борба с ракови метастази посредством състаряване на ракови клетки

  • 12 юли 2019 18:14

  • 2249
  • 1
Руски учени разработват метод за борба с ракови метастази посредством състаряване на ракови клетки
© gettyimages

Учени от Московския държавен университет "М. В. Ломоносов" разработват препарат, който ще може да забави разпространението на ракови метастази в организма посредством изкуствено състаряване на ракови клетки, предаде БТА.

"Сътрудници на университета анализираха връзката между механизми на преждевременното и естественото стареене, изследвайки обвивките на клетъчни ядра", оповести пресслужбата на университета.

"Въз основа на получените данни учени разработват съединение, което ще регулира строежа и механичните свойства на обвивката на ядрото. Съединението ще допринесе да се предотврати разпространението на ракови клетки в организма, предизвиквайки стареенето им."

Учените изследвали строежа на обвивката на клетъчното ядро и един от слоевете, разположен между външната и вътрешната мембрана - ядрената ламина. Става въпрос за мрежа нишковидни протеини, съставена главно от протеини ламин А. Ядрената ламина участва в разположението на хромозома в ядрото и защитава генния материал на ядрото от увреждания. При това нарушеното съзряване на ламин А води до заболявания, като синдром на ускореното стареене, а при ракови метастази в организма свързаният с този протеин ген в редица случаи се изключва.

Учените смятат, че това може да е причината за бързото разпространение на рака.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2249 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.07.13 | 10:16

1

И тоя е с половин мозък.

Добави коментар

Водещи новини