Проф. Константинов от ИСУЛ: Процедурата по изписването на лекарства за онкоболни трбява да бъде опростена

  • 21 юни 2019 08:24

  • 575
  • 1
Проф. Константинов от ИСУЛ: Процедурата по изписването на лекарства за онкоболни трбява да бъде опростена
© Нова телевизия

От медицинска гледна точка, говоря и от името на нашия екип, правим всичко възможно да не лишаваме децата от лечение. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия началникът на Клиниката по детска хематология и онкология в ИСУЛ проф. Добрин Константинов по повод  случая с 6-годишната Мария, която почина от левкемия, без да дочака лечение

Проблемът не е само в България. Има определен списък от лекарства, които на пръв поглед изглеждат много достъпни, но всъщност има тежка международна процедура по изписването им. Получават се две групи проблеми – по доставката на тези лекарства, както и че тези лекарства, бидейки неразрешени, не могат автоматично да влязат в листата на Здравната каса и да бъдат реимбурсирани. Касата не може автоматично да плаща нерегистрирани лекарства, това го знаят всички, включително производителите на тези лекарства. Механизмът на нещата не е толкова опростен. Тези проблеми не могат да бъдат решени автоматично. Нашата задача е, доколкото можем, да подадем сигналите и да опростим пътя, без да ангажираме родителите, тъй като в противен случай ги натоварваме със задължения, които не са подходящи за тях, заяви проф. Константинов.

За съжаление, за да осигурим тези лекарства, трябва да ги платим предварително, а ние нямаме бюджет за това. Но това не е пречката да лекуваме – ние купуваме, въпреки нашите разходи. Проблемът е ще се обединим ли всички заинтересовани да опростим административната тежест за изписването на тези лекарства, каза още проф. Добрин Константинов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
575 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Българка

2019.06.21 | 10:46

1

Проф.Константинов,цялата здравна с-ма е някакъв абсурд. Жалко,че си отиват невинни създания!

Добави коментар

Водещи новини