Нов еврорегламент може да спре продажбата на лекарства на блистери

06 февруари 2019 21:06

Нов еврорегламент може да спре продажбата на лекарства на блистери
© pixabay
2350 1

Аптекари предупреждават клиентите си, че вече няма да могат да си купуват лекарства на блистери. Това е свързано с въвеждането на системата за верификация на лекарства.

Лекарство против киселини е сред медикаментите, които потребителите най-често си купуват на блистер. Много клиенти научават от своите фармацевти, че лекарствата няма да са в продажба по този начин, съобщава БТВ.

Системата за верификация раздели фармацевтите на две. Мненията им са на двата полюса – според някои, системата дава възможност за контрол върху лекарствата, които влизат у нас и промяната е позитивна. Според други обаче, електронната система ще донесе само негативи, особено на малките аптеки.

„Мисля, че ще настане пълен кошмар и случката с електронни винетки ще ни се стори като един блян. Без винетка може, без лекарство не може”, коментира Невена Цанева.

От почти 30 години тя държи малка аптека в центъра на столицата. Разказва, че на блистер се търсят всякакви лекарства. „Нямат пари. Искат си блистера и ние им го даваме. Ще се появи бъг според мен, защото трябва да се верифицира опаковка, а после да се продават блистерите. И Българският фармацевтичен съюз, и Здравното министерство са категорични, че продажбата на лекарства на парче ще продължи".

От Здравното министерство обещаха, че достъпът до лекарствата няма да е затруднен. От Българския фармацевтичен съюз обещават още, че повишение на цените на лекарствата заради новата система няма да има.

Мая Йорданова
2350 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ганев

2019.02.07 | 08:05

1

Поредните фармацевтични трикове......Тази ПРЕВИЛИГИРОВАНА КАСТА знае ли, че в ТУРЦИЯ аптеките са държавни и цените на ВСИЧКИ ЛЕКАРСТВА у нас са с минимум 150 % завишени...
Забележете само колко реклами на техните измишльотини - разни хапчета се рекрамират...
Поне 1/3 от тези разни аптекеи /ГОЛЕМИТЕ/ трябва да се ограничат.
Преди време бе видима и поредната наглост - плащане с цел стимулиране и то на какво.. Пълни глупости.
Какво значи аптека - един обикновен магазин за хапчета и нищо повече

Добави коментар

Водещи новини