Содата за хляб намалява възпаленията при автоимунни заболявания

  • 02 май 2018 17:04

  • 15199
  • 1
Содата за хляб намалява възпаленията при автоимунни заболявания
© Pixabay

Учени от Медицинския колеж на Джорджия установиха, че употребата на сода за хляб значително намалява възпаленията при автоимунни заболявания, сред които ревматоидният артрит, съобщава Лента.

Изследователите констатирали, че содата за хляб може да стимулира производството на по-голямо количество стомашен сок, който е необходим за храносмилането.

Содата за хляб допринася за умъртвяване на патогенни бактерии и намалява натоварването върху далака, който участва в инициирането на имунния отговор при наличие на микроби, допълва БТА.

Било е изяснено, че в далаците и бъбреците у мишки, които погълнали разтвор на сода за хляб, се понижило количеството на предизвикващите възпалителни реакции имунни клетки, известни като макрофаги М1. Освен това содата за хляб увеличава количеството на противовъзпалителните клетки М2. Тя възстановила също функциите на бъбреците у гризачи, засегнати от хронично бъбречно заболяване, и намалила риска от развитие на сърдечносъдови болести и остеопороза.

Автоимунните заболявания са свързани с разстройство на дейността на имунната система, което води до производство на атакуващи здрави тъкани в организма антитела и лимфоцити. При ревматоидния артрит е засегната съединителната тъкан и са нарушени функциите на бъбреците и други органи.

Резултатите от изследването са качени на сайта MedicalXpress.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
15199 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Юо

2018.05.03 | 17:28

1
На кой да вярваш вече не се знае!!!

Добави коментар

Водещи новини