Откриха свидетелства за ранни ветеринарни експерименти

23 април 2018 13:02

Откриха свидетелства за ранни ветеринарни експерименти
© Pixabay/Архив
1881 1

Преди повече от 5000 години група хора, живели на днешната територия на Франция, пробиват отвор в черепа на крава. Учени смятат, че фосилизираният череп на животното е най-ранното свидетелство за ветеринарна хирургична намеса, съобщи ЮПИ.

Отворът е изследван с помощта на усъвършенствани технологии и е установено, че е невъзможно да се дължи на жесток сблъсък с друго животно. Ако оставим настрана отвора, по черепа и костите на кравата няма следи от травми. Учените смятат, че отворът е бил направен умишлено от хора.

Палеонтолози и археолози попаднаха на сходни отвори в човешки черепи на 10 000 години.

"Изследвал съм много човешки черепи от неолита и при всички тях е приложена същата технология, използвана и за пробиването на отвора в този череп на крава", заяви палеонтологът Фернандо Рамирес Рози от Френския център за научни изследвания.

Целта, с която са направени отворите, независимо дали става дума за примитивно лечение или ритуал, е предмет на дебати.

Учените са съгласни, че отворите показват значителни хирургични умения. Повечето отвори са прецизни и навеждат на мисълта, че са били направени в черепите на живи хора. Новооткритият череп на крава обяснява тези умения. Според Рози и антрополога Ален Фроман от Музея на човека в Париж, черепът на кравата предоставя данни, че ранни хора са изпробвали хирургичните си умения върху животни.

Макар медицинските инструменти и технологии да са се усъвършенствали значително от неолита, неврохирурзи и днес отнемат части от човешки черепи, за да намалят налягането, предизвикано от мозъчни тумори.

Възможно е ранни хора да са се опитали да спасят живота на крава. Откритите в района фосили обаче свидетелстват, че там е имало много крави. Защо в такъв случай да се извършва подобна хирургична намеса, след като наблизо има здрави крави? Според двамата френски учени, целта не е била кравата да бъде спасена, а да се принесе в жертва на науката. Ако това действително е така, въпросната крава е спасила много животи, защото около 50 процента от древните трепанации са били успешни.

Резултатите от изследването са публикувани в Scientific Reports.

БТА
1881 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2018.04.24 | 12:54

1
Цървули!!!Да не мислите,че пещерняците преди 5-10000 години са правили мозъчни трапанации!!!Наивници!!!Това са експерименти правени от предците на моите предци,които в различни Епохи са идвали на тази жалка планета да ви цивилизоват!!!Аз съм шесто поколение извънземен!!!

Добави коментар

Водещи новини