Даниела Дариткова: Над 1500 вида лекарства ще се изплащат от касата. Другото е спекулация

  • 15 декември 2017 09:05

  • 5278
  • 2
Даниела Дариткова: Над 1500 вида лекарства ще се изплащат от касата. Другото е спекулация
©

Точният термин е временно спиране на плащане. С това ще се изгради рамка, по която да се свърши работата, която до сега не е свършена. Когато се борим за нови медикаменти, трябва да знаем какъв е балансът на интересите. Това заяви председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова по темата за моратотиума на новите лекарства в сутрешния блок на БНТ.

"В последната година са допуснати 32 нови молекули, следващата година няма да бъдат плащани от касата, но те са налични на българския пазар. Тези молекули не са били заплащани от здравната каса изобщо. Имаше спекулации, че няма да плащаме всички лекарства, това не е вярно. Над 1500 вида лекарства ще се изплащат по здравната касата", разкри тя.

"Когато имаме сигурност в системата, че по най-прозрачният начин ще навлязат новите молекули, ще ги допуснем. Ние искаме достъп на новите технологии и лекарства. Но трябва да има система. Не е ставало на въпрос за спестяване на пари от бюджета", допълни още председателят на парламентарната комисия по здравеопазване .

 "Има възможност да се изгради фонд за финансиране на пациенти, които попадат за лечение в тези 32 молекули. Което значи, че ако единственият шанс на пациент е именно лекарство от този списък, той има шанс чрез фонда ", завърши Даниела Дариткова.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
5278 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Бойко

2017.12.17 | 09:29

2
Дано да я хване РАК Дано
пРЕПАТИЛА

2017.12.17 | 09:29

1
Не няма шанс.Крадете от пациентите,а защо не отидете в онкологията в СИТИ КЛИНИК за да ви стане ясно как се източва здравната каса,как се попълват документи с невярно съдържание,че уж пациентите са на стационар,а пък тях ги няма.В този случай си затваряте очите,но да спрете т

Добави коментар

Водещи новини