Ще връщаме стари лекарства в аптеката, от която са купени

  • 03 януари 2012 21:19

  • 2467
  • 0
Ще връщаме стари лекарства в аптеката, от която са купени
© Булфото

Хората ще трябва да връщат лекарствата с изтекъл срок на годност само в аптеката, откъдето са ги купили, и то срещу касова бележка. Това предвижда проект за наредба на здравното министерство, която регламентира реда за унищожаване или преработване на медикаментите.

При предаването се съставя приемно-предавателен протокол в два екземпляра, който се съхранява до 3 г. Идеята на експертите от Министерството на здравеопазването е да не се насърчава трупането на медикаменти в домовете. Сложните изисквания ще се окажат проблем за повечето хора, пише "24 часа".

Ако годността на лекарствата е средно около 2 г., то домакинствата ще трябва да съхраняват за всеки случай цяла купчина касови бележки, ако някои продукти останат.

Лекарствените продукти се смятат за опасен боклук по смисъла на Закона за управление на отпадъците. Затова се забранява изхвърлянето им в контейнерите за битови отпадъци. Наредбата не допуска също така смесването на медикаменти с други вещества или отпадъци, освен ако това не се изисква от технологията за преработка или унищожаване.

Сега само аптеките и болниците могат да връщат закупените от тях лекарства с изтекъл срок на годност обратно на търговците на едро, вносителите и производителите. Оттам опасните отпадъци се изпращат към организации, които имат разрешение за унищожаването им.

По новата наредба аптеките и болниците също ще са длъжни да върнат старите лекарства точно на този дистрибутор, който им ги е доставил. Експерти оценяват тази процедура като твърде тромава.

Новите текстове в наредбата трябваше да регламентират задълженията на физическите лица. Документът може да бъде променен до приемането му.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2467 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини