Бум на амбулантната търговия по празниците

  • 03 януари 2012 06:59

  • 513
  • 0
Бум на амбулантната търговия по празниците
©

Амбулантната търговия с лекарства се завъртя на пълни обороти по празниците.

Аптеки приемат поръчки по интернет или по телефона за доставка на медикаменти, отпускани по рецепта от врата до врата, пише „Монитор”.

На практика, тази дейност им е забранена. Лекарства, които се изписват от лекар, не могат да се изпращат по куриер, тъй като по смисъла на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина те трябва да се предоставят лично само от магистър-фармацевт, обясни председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

От 1000 до 5000 лева е глобата за такова нарушение, но по данни на Изпълнителната агенция по лекарствата обаче все още глобени няма, показа проверка на „Монитор”.

Търговците на лекарства в мрежата дори обещават връщане на стоката в седемдневен срок, ако се окаже, че купувачът не се нуждае от нея. Между 10 и 12 лева варира цената на транспорт в рамките на София. Ако поръчката е за медикаменти над 35 лева, доставката е безплатна, гласи една от рекламите. За страната безплатната доставка е само ако поръчката е за над 100 лева.

Независимо дали медикаментите се отпускат с рецепта, или се продават свободно, твърде опасно е да се транспортират от хора, които нямат елементарна представа от фармация, обясни Валентин Найденов ­ председател на Браншовата камара на дистрибуторите на лекарства на едро. Някои от тях не бива да се излагат нито на твърде високи, нито на твърде ниски температури. В противен случай е напълно възможно лечебните им свойства да отпаднат, обясни магистър-фармацевтът.

От Браншовата камара, както и от Асоциацията на собствениците на аптеки са категорични, че час по-скоро търгуването на лекарства у нас трябва да бъде узаконено, както е във Великобритания, Швейцария, Холандия, САЩ и дори Полша.

Търговия на хапчета за полова мощ, препарати за ин витро оплождане, церове за рак, хепатит и алергии на половин цена се завъртя преди Коледа и в сайтовете за обяви. В тях частни лица предлагат сини таблетки за вдигане на самолета срещу 54 лева за 9 броя. Цената на 4 хапчета в опаковка, както се продават в аптеките, струва 58.90 лева. Препарати за ин витро, които струват минимум 102 лева флаконът, се предлагат в нета по 38 – 40 лева, илачите за хепатит, които са с цена средно 60 лева, се търгуват за 30 лева, а медикаменти за лечение на рак на гърдата са на атрактивната цена от 90 лева, което е два пъти по-евтино, отколкото е реалната.

Нелегалните търговци до един твърдят, че продават останали им бройки от лечението на техни починали близки. Репортерска проверка на „Монитор” обаче установи, че от едно и също лице на практика може да се купят по 10 и дори повече опаковки хапчета срещу жълтеница, независима че в обявата се обяснява за „налична единична бройка”.

Зад уж частните лица и ограничените бройки в действителност се върти нелегален бизнес с лекарства за милиони.

Освен, че тези хора не плащат данъци, никой не може да ги санкционира, тъй като рекламират стоката си в сайтове за обяви и форуми, заяви председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. У нас никой в момента не следи какво се търгува по този начин, а предлаганите по тази схема медикаменти могат да се окажат твърде опасни, защото могат да бъдат ментета с неясни съставки, което се потвърждава от ниската им цена, добави д-р Хасърджиев. Той бе категоричен, че незаконната търговия с илачи в нета може да се спре само ако се отворят и лицензират сайтове за on-line на медикаменти. По думите му, такива сайтове, върху които ще стои заповедта за лиценз, ще решат проблема с доставката на лекарства в малките населени места, където аптеки няма.

Последвайте канала на

Десислава Станева
513 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини