Сокът от касис стимулира мозъчната дейност

  • 07 юли 2015 12:37

  • 2475
  • 0
Сокът от касис стимулира мозъчната дейност
©

Ново изследване доказва, че консумацията на сок от касис подобрява стимулира мозъчната дейност, съобщи сп. "Сианс е авнир", цитирано от БТА.

Проучването е било под ръководството на Антъни Уотсън от Новозеландския институт. В изследването са участвали също учени от университета Нортъмбрия във Великобритания.

Предишни проучвания с животни са показали, че съдържащите се в касиса полифеноли имат благотворен ефект върху мозъка. Според резултатите от няколко други изследвания, хранителен режим с голяма консумация на сок от грозде или боровинки е свързан с по-добра вербална и пространствена памет у хората в напреднала възраст.

Новото изследване обхванало 36 души на възраст между 18 и 35 години. Веднъж седмично в разстояние на 3 седмици те приемали сок от касис, напитка на базата на екстракт от касис на прах или плацебо. Преди и след всяка консумация на напитка участниците минали когнитивни тестове и им били взети кръвни проби.

Получените резултати показват, че консумацията на сок от касис, но не и на напитка на базата на екстракт от касис на прах, има положителен ефект върху когнитивните способности. Оказало се, че 60 минути след като са изпили 142 милилитра сок от касис участниците са по-бдителни и усещането им за умора намалява. Анализът на кръвните проби показал, че има увеличение на концентрацията на моноамините след консумация на сок от касис. Моноамините са важни за бдителността и настроението.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2475 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини