Пациентите са убедени, че цената определя качеството на лекарства

  • 29 януари 2015 18:01

  • 1512
  • 0
Пациентите са убедени, че цената определя качеството на лекарства
©

Колкото по-скъпо е някое лекарство, толкова по-ефикасно изглежда то за пациентите, показват резултатите от изследване, цитирани от БТА.

"Очакванията на болните играят важна роля за ефикасността на лечението им и в случая плацебо ефектът бе потвърден сред пациенти, засегнати от болестта на Паркинсон", заяви ръководителят на изследването д-р Алберто Еспай от университета на Охайо в Синсинати.

Изследователите информирали 12 пациенти, засегнати от болестта на Паркинсон, че ще бъдат инжектирани два пъти с лекарство, като втората инжекция ще бъде направена след като е преминал ефектът от първата. Изследователите освен това обяснили, че съставките в двете инжекции са едни и същи, но са произведени от две различни лаборатории и че първата инжекция струва 100 долара, а втората – 1500 долара. Учените уверили също, че макар цената на двете инжекции да е различна, ефикасността им е еднаква.

Всъщност у участниците бил инжектиран солен разтвор.

След "терапията" те били тествани, за да се проучат двигателните им способности, а и минали изследвания със скенер, за да се прецени мозъчната им дейност.

Изследователите констатирали, че при участниците, които смятали, че са инжектирани със скъпо лекарство, двигателните способности се подобрили с 28 на сто в сравнение с инжектираните с "евтино" лекарство.

"Ако открием стратегия за контролиране на плацебо ефекта, ще можем да оптимизираме ефикасността на леченията", отбеляза д-р Еспай.

Резултатите от изследването са публикувани в журнала "Неуролоджи".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1512 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини