Таня Андреева отрече, че в линейките ще има само фелдшери

  • 06 февруари 2014 08:11

  • 1614
  • 0
Таня Андреева отрече, че в линейките ще има само фелдшери
© Булфото

„Никой не е казал, че само фелдшери ще има в линейките. Обясни се в кои случаи лекарските асистенти и парамедиците ще бъдат изпращани, и в кои случаи ще ходят лекари. Никой не е казал, че лекарите излизат от линейките”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия здравният министър д-р Таня АндрееваТаня Андреева Таня Андреева е родена на 7 юли 1973 г. в София.  Завършва Медицинския факултет към Медицинския по повод твърденията на някои всекидневници, че отпада задължението лекари да пътуват в линейките на спешната помощ.

Здравният министър поясни, че част от реформата е въвеждането на телемедицината. „За по-леки случаи като повишено кръвно налягане, което трябва да се измери и да се дадат някакви медикаменти, спокойно може отиде и лекарския асистент, който да го направи под ръководството на лекар", каза Андреева.

На въпрос защо по време на грипна епидемия се бият ваксини и защо държавата не поема отговорност за деца, пострадали от ваксини, след като задължава родителите да ги ваксинират, д-р Андреева заяви: „Ваксина се поставя само на клинично здраво дете и никой не би си позволил компромиса да направи обратното. Световната практика показва, че много от заболяванията, причиняващи смърт, са ликвидирани благодарение на ваксините”.

По повод липсващите лекарства за онкоболните, здравният министър заяви: „Големият проблем на липси на пазара, дори на медикаменти, които се внасят, е паралелният износ - внасят се медикаменти от други страни за българския пазар, след това фирмите ги изнасят, за да ги продаде отново в други страни, където цените са по-високи. От това, разбира се, фирмите генерират по-големи печалби”.

Министър Андреева припомни, че има предложение в Закона за лекарствените продукти за уведомяване и разрешителен период, така че държавата да осигури на пазара друг вид лекарствен продукт за дадено заболяване. „Така че дефицитите не са по причина на политиката на здравното министерство, а заради фармацевтичния бизнес”, добави тя.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1614 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини