Държавата ще плаща само за лекарства с отстъпка

  • 19 май 2014 07:07

  • 1629
  • 0
Държавата ще плаща само за лекарства с отстъпка
©

Здравната каса няма да плаща на болниците онколекарствата, за които не са договорени отстъпки с производителите им. При лекарствата за домашно лечение задължително ще се изискват отстъпки за иновативните терапии, които са най-модерните, но и най-скъпите. Това предвиждат промени в Закона за здравето, приети от правителството и внесени в парламента, пише в. Сега.

Обвързването на плащанията на НЗОК за лекарства с отстъпки беше една от краткосрочните мерки за оптимизиране на разходите в здравната система, предложени от МЗ през януари. Благодарение на тях касата получи разрешение да изхарчи още 94 млн. лв. Промените създават реален риск хиляди пациенти да останат без безплатна или частично поета от държавата терапия. Тези текстове променят целия модел, тъй като няма да се плащат лекарствата, които лекуват добре, а само тези, за които има отстъпка, коментираха от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании. При тази схема явно ще има медикаменти без аналог, за които няма да се договори отстъпка, смята изпълнителният директор на организацията и член на надзора на здравната каса Деян Денев. Според него за много от лекарствата няма как да бъдат договорени отстъпки, тъй като те и в момента се продават най-евтино в Европа. "Държавните институции трябва да отговарят на различни въпроси - ще успеят ли да договорят отстъпки за абсолютно всички, а ако не успеят, ще спрат ли да ги плащат, и какво ще правят пациентите с вече започнато лечение", посочи Денев. Според Българския лекарски съюз отстъпките не са особено ефективен механизъм, а и не са описани достатъчно добре в проекта. Според лекарския съюз държавата може да плаща за определено количество от даден иновативен медикамент, но след това да се проследи дали след лечението на пациентите разходите за тях са намалели. В случай че ефектът от иновативната терапия е доказан, може да се поеме плащането по-големи количества, смятат от съсловната организация.

При обсъждането на промените в правителството ресорният министър Таня АндрееваТаня Андреева Таня Андреева е родена на 7 юли 1973 г. в София.  Завършва Медицинския факултет към Медицинския посочва, че идеята не е била да се правят отстъпки за цената на опаковка. "Този вариант по време на ГЕРБ вече беше експериментиран и доведе до намаляване на цените на лекарствата под себестойност и активиране на паралелния износ", обяснява тя на колегите си. Според Андреева се има предвид договаряне на допълнителни количества, които фирмите ще предоставят извън тези, които здравната каса закупува. Конкретните разпоредби ще бъдат разписани в наредба, става ясно от стенограмата на правителственото заседание.

Във внесените промени липсват предложенията на здравното министерство за затягане на контрола при спазването на забраната за пушене на закрито. Една от идеите беше при трето нарушение на заведенията те да се затварят принудително за 1 месец. Здравните експерти предлагаха през този месец на видно място да се слага назидателна табела, на която да има надпис, че "обектът е спрян от експлоатация до определена дата поради нарушаване забраната за тютюнопушене". В случай че заведението наруши издадената заповед, трябваше да търпи имуществена санкция от 20 000 лв. От здравното министерство обясниха, че не се отказват от идеите, но текстовете ще се обсъждат на следващите заседания на правителството. Депутатът от левицата Спас Панчев съобщи, че след изборите ще внесе предложения за либерализиране на режима.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1629 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини