Спасиха родилка с тежко хронично заболяване в „Майчин дом“

  • 14 юни 2024 13:06

  • 1993
  • 1
Спасиха родилка с тежко хронично заболяване в „Майчин дом“
© Novini.bg/ Canva

30-годишна жена от Угърчин в изключително тежко състояние беше транспортирана по спешност от Университетската болница в Плевен в СБАЛАГ „Майчин дом“.

Жената е с хронично заболяване панцитопения, свързано с намалено производство на всички кръвни клетки – еритроцити, левкоцити и тромбоцити, съответно и с невъзможност за кръвосъсирване, съобщиха от болницата.

Заболяването е диагностицирано през 2012 г. и е било причина за един спонтанен аборт и няколко поредни абразии поради кървене и влошаване на състоянието на бременната.

Родилка почина в кърджалийската болница

"Веднага направихме консултация с хематолог. Тромбоцитите ѝ бяха с критично ниво 40 и с препоръчително поне 80. При нея кръвните клетки са с много кратък живот, дори след вливането на кръвните продукти, в рамките на 10-12 ч. организмът отново ги унищожава. А ние не можем да вливаме непрекъснато. Все пак успяхме да вдигнем тромбоцитите до някакво ниво и да ги задържим. И тъй като раждането беше вече в ход и поради седалищно предлежание (положение, при което бебето е позиционирано с главата нагоре към матката и с краката насочени към родилния канал), трябваше да бъдем максимално бързи в изваждането на бебето“, разказа д-р Любомир Джеров, извършил родоразрешаването.

Той обясни, че гестационният период - 34 г.с. и завършената кортикостероидна профиолактика за белите дробове на бебето, са благоприятствали родоразрешаването.

Новороденото е с тегло 2 кг и за него се грижат неонатолозите в Клиниката по неонатология в „Майчин дом“. Майката е в Послеродово отделение и се чувства добре. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1993 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.14 | 15:52

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини