Медицинският хеликоптер направи първия си тренировъчен полет

  • 18 март 2024 13:41

  • 433
  • 3
Медицинският хеликоптер направи първия си тренировъчен полет
© Bulphoto

Хеликоптерът за оказване на спешна помощ по въздуха кацна успешно на площадката на Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Света Екатерина" в София, предава БТА.

Площадката е на покрива на болницата. Това е първият тренировъчен полет на хеликоптера, който излетя по-рано днес от от авиобазата на Главна дирекция "Гранична полиция".

Първият хеликоптер от системата за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS - Helicopter Emergency Medical Service) пристигна в България на 1 февруари.

Първото реално дежурство на медицински екип вероятно ще бъде след началото на април. Следващият хеликоптер, който е предназначен за България, е в продукционна фаза – на производствената линия е, а екипите ни ще заминат също в началото на април за обучение на място, каза проф. Илко Гетов, заместник-министър на здравеопазването. 

Утре ще се отворят офертите за строежа на оперативните бази. Над 100 лекари и медицински сестри бяха обучени за оказване на спешна медицинска помощ. Те ще продължат да работят на основното си работно място, но и ще дават дежурства за работа на хеликоптерите. Всеки, който ще работи на хеликоптерите, ще подпише декларация. 

Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет

Шестимата медици, които ще обслужват първия хеликоптер, са подписали декларациите си, допълни проф. Гетов. Продължават процедурите за лицензирането на хеликоптерната площадка при болница „Лозенец“. 

Към момента в София са лицензирани площадките на болниците „Св. Екатерина“ и „Св. Анна“, припомни проф. Гетов. Директорът на болница „Св. Екатерина“ проф. Димитър Петков каза, че на хеликоптерната площадка днешното кацане е трето поред.

Първото е било на хеликоптер, който е транспортирал пострадал скиор от Банско, второто – за дете, румънски гражданин, което в събота е трябвало спешно да бъде транспортирано в Румъния и днешното тренировъчно кацане. Включваме се в изискванията за „златен час“, каза още той и добави, че пациентите, които бъдат транспортирани до тази площадка, ще може да бъдат обслужени в рамките на първите 30 минути.

Пациентите, които се транспортират с хеликоптер, ще бъдат хоспитализирани в съответната болница според състоянието им, посочи още проф. Гетов. Ако сега възникне донорска ситуация, ще се ползва хеликоптерът, ако тя е в обсега на 250 километра, тъй като машината може да лети в радиус 250 км от базата си, каза още проф. Гетов.

При наличие и на шестте хеликоптера, които се очакват в България до края на 2026 г., те ще бъдат използвани, независимо от коя болница трябва да бъде транспортиран органът за трансплантация.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
433 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
батур митев

2024.03.19 | 12:15

3
назначете великия прУфесор любо алексиев да прави авиомедицинско обдишване на пациентите; той вече е тренирал с роси нанчева.

2024.03.19 | 12:13

2
да носи оная свиня - караянчева, дето си изкълчи рамото и не можеше да ходи, хахаха
worlok

2024.03.18 | 20:34

1
tozi helikopter e kato tozi samolet e 3 samoleta 2 boini i edin da im sabira ostankite...

Добави коментар

Водещи новини