Общински, областни, университетски и частни болници са против регулиране на заплатите чрез Националния рамков договор

  • 14 март 2024 13:27

  • 284
  • 1
Общински, областни, университетски и частни болници са против регулиране на заплатите чрез Националния рамков договор
© Pixabay

Общински, областни, университетски и частни болници са против регулиране на заплатите чрез Националния рамков договор (НРД). Това посочиха от сдруженията на болниците в обща декларация, изпратена до медиите. В подписания НРД 2023-2025 г. като изискване за изпълнение на медицинските дейности са въведени прагове за минимални възнаграждения на медицинските и немедицински специалисти, както и за максимални съотношения между най-ниските и най-високите възнаграждения на работещите медици във всяка болница, припомниха от сдруженията. В Анекса към НРД, който беше подписан на 20 февруари 2024 г., са заложени и санкции за болниците, които не изпълнят тези изисквания. Санкциите ще се прилагат от юни. 

От болничните сдружения посочиха, че за да се повишат заплатите, е нужен икономически и пазарен подход, а "не сляпо административно регулиране".

Съсловната организация представлява лекарите, но „доставчиците на медицинска помощ обаче и фактически, и юридически са лечебните заведения", допълниха от сдруженията и посочиха, че болниците са тези, които изплащат заплатите, но продължават да не са страна в договарянето на условията за оказване на медицинска помощ. От сдруженията добавиха още, че НЗОК, която по закон е купувач на медицински услуги, не е обосновано да определя какви заплати да вземат служителите на "продавача". 

Болниците са търговски дружества и ако бъдат задължени да плащат едни и същи минимални и максимални заплати, би им навредило, тъй като всяка от тях е в различна икономическа ситуация. Ако правителството иска да помогне за повишаване на възнагражденията на работещите в болниците, трябва да насочи инвестиционния интерес в здравеопазването към оздравяване на съществуващите лечебни заведения, допълниха от сдруженията. Според тях работещите лекари и медицински сестри трябва да получат свободата да сключват граждански или трудови договори без ограничение. "НЗОК трябва да се погрижи да премахне диспропорциите в цените на клиничните пътеки. Трябва да се премахнат лимитите и ненужните административни бариери пред болници и пациенти. По-нататък пазарът ще направи така, че всеки да получи справедливо възнаграждение за труда си, а то ще доведе и до това да имаме устойчива във времето, своевременна и качествена медицинска помощ", допълниха още от сдруженията, предаде БТА.

От 1 април влиза в сила заплащането част от медикаментите за сърдечни заболявнаия от НЗОК

Последвайте канала на

Десислава Станева
284 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.14 | 17:04

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:------>> use.my/man

Добави коментар

Водещи новини