От 1 април влиза в сила заплащането част от медикаментите за сърдечни заболявнаия от НЗОК

  • 11 март 2024 12:30

  • 399
  • 1
От 1 април влиза в сила заплащането част от медикаментите за сърдечни заболявнаия от НЗОК
© pixabay

Здравната каса ще заплаща напълно част от лекарствата за домашно лечение на сърдечно-съдови заболявания, а за друга част ще увеличи нивото на реимбурсация от сегашните 25 процента. Решението е взето от Надзорния съвет на фонда и ще намали доплащането за около 600 000 хронично болни у нас.

Според публикуваното решение увеличеното доплащане за лекарства, с които се лекуват хронични сърдечно-съдови болести, трябва да влезе в сила от 1 април.

НЗОК ограничава "зеления телефон" днес

Необходимо е обаче решение на Националния съвет по цени и реимбурсиране, за да бъдат разписани промените в Позитивния лекарствен списък.

Предложението за намаляване на доплащането за тези медикаменти е подкрепено от министерствата на здравеопазването и финансите.

Сред аргументите за това е, че тези заболявания са водеща причина за смъртност в България и че така ще се намали финансовата тежест за пациентите, някои от които отказват лечение поради това, че не могат да си го позволят.

Последвайте канала на

Калина Христова
399 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.11 | 15:48

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---->> use.my/man

Добави коментар

Водещи новини