Кметът на Бургас предлага цялостна програма за здравните служби в съставните селища

  • 09 февруари 2024 15:14

  • 332
  • 2
Кметът на Бургас предлага цялостна програма за здравните служби в съставните селища
© Булфото

Кметът Димитър НиколовДимитър НиколовДимитър Николов е български икономист и политик, кмет на Община Бургас от 2007 година. Той е роден предлага цялостна програма за подобряване на достъпа и условията за предоставяне на медицински и здравни грижи в извънболничната помощ в населените места на община Бургас до 2027 г.

Предложението ще бъде разгледано на предстоящата февруарска сесия на Общинския съвет. В докладната на кмета се посочва, че условията в здравните служби често са лоши, без възможност за отопление или за достъп за трудноподвижни пациенти, със старо или липсващо обзавеждане и оборудване.

Често се налага прегледите да се провеждат в помещения на кметствата или читалищата без необходимите условия за работа на лекарите и за пациентите. Това е причина за нежелание на общопрактикуващите лекари и на специалистите да осъществяват своята дейност там, а така голяма част от гражданите остава без достъп до елементарна медицинска грижа, което е допълнителна предпоставка за напускане на младите хора в тези населени места.

Отменят грипната епидемия в Бургаска област

Програмата се състои от два основни компонента - инвестиции в здравна инфраструктура, включваща основни ремонти и оборудване на лекарските и дентални кабинети, както и осигуряване на медицински лица в съставните селища.

Предлага се инвестициите в здравната инфраструктура да бъдат според броя жители на съставните селища. Там, където са над 500 души - Българово, с. Равнец, с. Маринка и с. Твърдица, да бъде извършен основен ремонт с полагане на мерки за енергийна ефективност, достъпна среда, обзавеждане и оборудване на съществуващите помещения, а в местата, където са под 500 жители да бъде осигурено поне едно помещение с необходимото обзавеждане за провеждане на консултации или възможност за посещение на екипи от лекари с мобилен здравен кабинет.

В докладната записка се напомня, че в по-малките населени места и в момента Общината съвместно с лекари специалисти извършва периодично прегледи по места с осигуряване на мобилен здравен кабинет, предава Дарик.

За осигуряване на медицински лица по места Община Бургас ще си партнира с Медицинския факултет и Факултета по здравно образование и здравни грижи за предлагане на здравни услуги, там където към момента липсват, поне три дни от седмицата по предварително определен график.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
332 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.02.09 | 20:52

2
Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виa.гpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----> use.my/azalfa
Данчо

2024.02.09 | 15:40

1
Съвет от мен: откажете се от пушенето на цигари. Белите дробове и портмонето ви ще са благодарни. Лично аз успях успешно да ги откажа с един специален продукт от натурални съставки: cutt.ly/otkaz

Добави коментар

Водещи новини