Клинични изпитвания на изкуствена матка за преждевременно родени деца може да започнат тази година

  • 06 януари 2024 14:08

  • 902
  • 1
Клинични изпитвания на изкуствена матка за преждевременно родени деца може да започнат тази година
© Gettyimages

Използването на изкуствена матка за преждевременно родени деца може да започне още тази година, след като 300 изпитания с агнета бяха успешни, съобщава БТА. 

Създателите на изкуствената матка се надяват да получат разрешение за изпитания при хора. Тя би помогнала на бебета, родени преди 28-ата седмица.

Екип от Детската болница във Филаделфия успешно тества изкуствената матка с недоносени агнета, като установи, че животните "отварят очи, стават по-активни, имат видимо нормални дихателни и гълтателни движения", докато са в нея.

Увеличава се броят на недоносените бебета у нас - вече всяко 12-то е с увреждания

Основната причина, поради която половината от недоносените бебета не оцеляват, е, че белите им дробове не са напълно развити поради преждевременното раждане и те трудно преминават от дишане в околоплодната течност към дишане на въздух. 

Екипът провежда 300 успешни теста, като установява, че животните имат нормално развитие на мозъка и стабилно хранене, сякаш се хранят от майка си.

Американското управление по хранителните продукти и лекарствата се е срещнало с експерти, за да обсъди следващите стъпки за въвеждане на изкуствената матка, наречена EXTEND, с изпитвания върху хора. Очаква се да обяви решението си тази година.

Изкуствената матка работи, като пъпната връв на плода се свързва с апарат, който насища кръвта с кислород и я насочва към торба с течност, имитирайки утробата и позволявайки на бебето да диша и да поглъща амниотична течност, както е при развитието му в матката.

Емили Партридж и нейният екип в болницата използват агнета, тъй като по-голямата част от знанията за развитието на човешкия ембрион са получени от тези животни, включително за кръвообращението на плода и етапите от развитието му.

Използваните агнета да родени между 106-ия и 113-ия ден - биологичен еквивалент на 23-24 седмичен човешки ембрион. Гестационният период при овцете е 152 дни. 

Изследванията на черния дроб и мозъчния растеж на агнетата в изкуствената матка са били положителни. 

"Животните показаха нормално или засилено движение, цикли на сън и будуване, дишане и преглъщане и изглежда се чувстваха удобно и не в стрес", обясниха учените. 

Алън Флейк, един от разработчиците на изкуствената матка, уточни, че тя не е предназначена да замени напълно бременността.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
902 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.06 | 21:23

1
Уникално лекарство за мъже, което взриви интернет не само помага в леглото, независимо от възрастта но и лекува болести. Това е много готино нещо, прочетете сами какво може -----> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини