Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумора ѝ

  • 04 декември 2023 19:07

  • 5214
  • 15
Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумора ѝ
© Bulphoto (архив)

Бившият здравен министър д-р Стефан Костадинов разказа във фейсбук профила си случай на объркано лечение на възрастна пациентка.

Костадинов разказва, че при проявил се здравословен проблем на жената са ѝ поставяни множество диагнози в различни столични болници. Губи тегло и ѝ е открита анемия. Оказало се, че в крайна сметка тя има тумор, и то не отскоро. Според бившия здравен министър след много обикаляне по болници и различни диагнози, никой не е взел биопсия, с която да се определи вида на тумора и да се започне лечение. 

Д-р Стефан КонстантиновСтефан Константинов Стефан Константинов е роден на 02.01.1966 г. в гр. София. През 1983 г. завършва средното си образование казва още, че няма да споменава имена на лечебни заведения и колеги, не само по етични причини, а защото не било само проблем на знания и компетентност. Според него това е въпрос на система, която не гарантира качество на услугите, а само стимулира въртенето на бройки. Допълва още, че всичко се свежда до това да се отчете преглед, хоспитализация.

Лекари от ИСУЛ и „Майчин дом” спасиха живота на 74-годишна с двойна операция

Целият разказ на бившият министър на здравеопазването гласи:

Показателен случай за състоянието на здравеопазването ми поднесе вчерашното дежурство. Дама на 85 г. възраст преди три месеца започва да има трудности при уриниране, които постепенно се засилват. Налага се да се постави катетър (тръбичка в пикочния мехур), без който ходенето по малка нужда е невъзможно. И започват едни прегледи, изследвания, хоспитализации. Жената губи тегло, открита е анемия. Постъпва в урологично отделение на голяма многопрофилна болница, където има гинекология, но консултация с гинеколог няма. Пътеката е отчетена съгласно изискванията на касата. Диагнозата – хеморагичен цистит. Изписана е с постоянен катетър – така както е приета. Консултирана се в друга голяма многопрофилна болница, също с отделение по гинекология – заръката - да не се маха катетъра. Многобройни амбулаторни консултации с уролози, нефролози, кардиолог, хематолог, появява се и акушер- гинеколог, че даже и офталмолог. Всеки си пише някаква диагноза от неговата специалност – бъбречна недостатъчност - неуточнена, други неуточнени кисти на яйчника, хипертонично сърце, анемия, отлепване на ретината. Накрая се появява кървене, което също получава своята "точна" диагноза – кървене след менопауза. Никой обаче не обяснява защо се стига до невъзможността за уриниране.

Описаните състояния при прегледите и хоспитализацията изглеждат като копирани шаблони от електронната системата и доста различни от това, което в същност се намери. Тумор, обхващащ предната влагалищна стена, който е първопричината да се притисне пикочния път и уринирането да е невъзможно без катетър. Вероятно произхожда от маточната шийка, но в този напреднал процес е трудно да се каже кое в същност е било първичното огнище или кое вторично е засегнато. Едно е сигурно – не се е появил преди седмица. Лесно е било да се види при обикновен преглед или да се усети с пипане. И да се вземе проба от него, дари в кабинет. Три месеца жената е обикаляла множество лечебни заведения, всяко отчело първични, вторични, кешови прегледи, че даже и хоспитализация, без поне да се насочи към диагнозата, която не е трудна за доказване. Никъде не е взета биопсия (парченце тъкан от тумора) , с която да се определи вида му и започне лечение.

Имена на лечебни заведения и колеги няма да чуете от мен, не само по етични причини, а защото това не е единствено проблем на знания и компетентност. Въпрос на система е, която не гарантира качество на услугите, а само стимулира въртенето на бройки. Всичко се свежда до това да отчетем преглед, хоспитализация. Много приказки съм слушал, как конкуренцията гарнирала качеството, как пациентът щял да избере по-добрия. Ами ето ви резултата – София със своите 70 болници – гарантирано ли е качеството, или е гарантирано, че просто ще ви приемат, за да отчетат клиничната пътека – уникалното родно изобретение за заплащане на болниците. И как точно се очаква пациентът да избере качеството? В състояние ли е той да прецени кой е „качествения" лекар или лечебно заведение, към които да се насочи? Нали не смятате, че тази пациентка и роднините и не са били заинтересовани или им е липсвало желание да получат добра диагностика и лечение?

***

Дайте да разкриваме още болници, явно конкуренцията е малка и за това са ни лоши резултатите. И да няма никакви ограничения. Контрол – само на хартия. Там, където някой трябва да се опраска. И още пари в бюджета, много пари. И по-високи данъци, а ако може и още по-висока здравна вноска. Е това ще е баш реформа! Пазарна.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5214 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар

2023.12.04 | 21:08

4
За това не е ли виновен фигуранта?
ГЪЛТАЧА НА ЦИГАНСКА СПЕРМА ЛЮЛИ ЛАЙНАТА

2023.12.05 | 06:42

15
ЗА ТОВА СА ВИНОВНИ БАЩИТЕ И ДЕДОВЦИТЕ НА ФИГУРАНТА.

2023.12.05 | 00:54

9
Ми не, виновен е тиквуланта.

2023.12.05 | 06:28

10
Така е от времето на соца още, неграмотни комундрели ставаха "лекари", децата им - също неграмотни - ставаха "лекари", а сега са вече и акционери в акционерно дружество.
ГЪЛТАЧА НА ЦИГАНСКА СПЕРМА ЛЮЛИ ЛАЙНАТА

2023.12.05 | 06:42

14
Циганина от правец направи ломския циганин голема работа.

2023.12.05 | 06:29

12
колко са ни "добри" лекарите се вижда най-хубаво от това, че оня у пазарджик, дето го хванаха, че слагал байпаси на здрави хора за пари, още е "лекар" и още "лекува".

2023.12.05 | 06:31

13
симптоматично е как ни един от останалите "лекари", нито през "БЛС", нито самостоятелно каза нещо по темата, т.нар. прокypaтура не се "самосезира" и въобще т.нар. "общество" преглътна и забрави случая.

2023.12.05 | 00:05

8
Добрите ни лекари отдавна избягаха на запад!

2023.12.05 | 06:28

11
да, всичките 25.
Анархиста

2023.12.04 | 23:20

7
Боклучав пошъл Вълч капитализъм
Георги

2023.12.04 | 23:14

6
А моят баща точно преди една година го изписаха безнадеждно от Монтана с голям тумор в таза беше на легло а сега ходи на риболов и кара велосипед
Доктор Хаус

2023.12.04 | 21:30

5
Колегите са лаици

2023.12.04 | 21:05

3
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може -----> mub.me/bioex
edin

2023.12.04 | 21:00

2
ot mnogoto podobni sluchai

2023.12.04 | 20:00

1
Само пари искат нашите касапи в бели престилки а една диагноза не могат да поставят като хората.

Добави коментар

Водещи новини