Лекари имплантираха пейсмейкър през бедрото

  • 08 ноември 2023 15:02

  • 1862
  • 1
Лекари имплантираха пейсмейкър през бедрото
©
Слушай новината Слушай новината

За първи път в България бе направена имплантация на безжичен пейсмейкър директно в дясна камера на сърцето, съобщават от УМБАЛ „Св. Анна".

Доц. Васил Велчев и д-р Николай Бонев от Клиника по кардиология на УМБАЛ „Св. Анна" са направили за първи път у нас имплантация на безжичен пейсмейкър директно в дясна камера на сърцето с достъп от бедрена вена. Консултант на операцията, която продължи близо два часа, бе проф. Пшемислав Митковски от Университета в Познан (Полша). Анестезиологът, който обезпечаваше имплантация беше д-р Виктор Дечев от КАИЛ на УМБАЛ „Св. Анна" - София АД, а екип на Клиника по кардиохирургия на болницата беше подсигуряващ за операцията.

Кардиостимулатор дава шанс на пациенти със сърдечна недостатъчност

Двама пациенти (мъж на 67 г. и жена на 72 г.) бяха първите в страната, които получиха достъп до това най-съвременно лечение. Мъжът беше с тежка инфекция на сърцето, породена от имплантирани преди седем години кардиостимулатори, а жената - с тежък синкоп при брадиаритмия. И двамата вече са в добро състояние и нямат усложнения, съобщават от болницата.

Операцията е нова за България, че тепърва предстои заплащането и по НЗОК.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1862 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.08 | 18:44

1
Искате ли нови усещания в секса? Секс няколко часа подред, силна и дълга ерекция, ярки оргазми, много сперма и доволно момиче. Сега е възможно и безопасно на всяка възраст! Този артикул вече е в разпродажба -----> mub.me/medik

Добави коментар

Водещи новини