Кардиостимулатор дава шанс на пациенти със сърдечна недостатъчност

  • 26 февруари 2021 16:41

  • 597
  • 1
Кардиостимулатор дава шанс на пациенти със сърдечна недостатъчност
© bulphoto (архив)

Иновативно лечение дава шанс за по-дълъг живот на пациенти със сърдечна недостатъчност, чрез имплантиране на специален кардиостимулатор под ключицата на пациента. Чрез допълнителен електрод, който достига до сърцето по венозен път, устройството подпомага функцията на сърцето, като синхронизира неговите съкращения чрез електрически импулси.

Сърдечната недостатъчност е заболяване, което се нуждае от лечение през целия живот. Около 2% от населението в развитите страни имат сърдечна недостатъчност. В Европа от него са засегнати 2 милиона души, в България около 140 000 души.

Нова апаратура и иновативни терапии в Катедрата по физиотерапия на ВМА

Основните симптоми са недостиг на въздух, лесна умора, отоци, сърдечни аритмии. При заболяването сърцето е в невъзможност да изпомпва адекватно за нуждите на тялото количество кръв. Диагнозата се поставя след обстоен преглед при специалист, а лечението на първо място е с медикаменти. При необходимост може да бъде въведена и сърдечна ресинхронизираща терапия.

Това е иновативен метод за лечение на пациенти със сърдечна недостатъчност и представлява имплантиране на сърдечен стимулатор, обясни пред БНР д-р Красимир Джинсов, кардиолог, електрофизиолог и експерт по кардиостимулация в УМБАЛ „Свети Георги“ - Пловдив по време на уебинар, посветен на темата.

При някои пациенти, които имат сърдечна недостатъчност и индикация за поставяне на обикновен пейсмейкър, е по-добре да се постави система за ресинхронизираща терапия, категоричен е д-р Джинсов. В големи проучвания при пациенти с имплантирани устройства е доказано, че смъртността намалява, увеличава се продължителността на живота на тези пациенти и намаляват разходите за болничен престой в сравнение с медикаментозно лечение.

Над 450 животоспасяващи кардиостимулатора са имплантирани през миналата година на пациенти със сърдечна недостатъчност в България. Приложени са около 60 сърдечни ресинхронизиращи терапии на 1 милион души население. За сравнение в големите европейски държави се прилагат около 200 терапии на 1 млн души. Пациентите с поставено подобно устройство трябва да проследяват състоянието си два пъти годишно, като е възможно и проследяване от разстояние.

Кардиостимулаторът може да остане в човешкото тяло до 10 години като през това време работи със специална батерия. След този период устройството може да се замени с ново. Почти няма противопоказания за поставянето му.

Д-р Джинсов разказа, че пациентите остават около два дни в болница за поставяне на устройството, а веднага след изписването си могат да се обслужват сами. Пациентите с въведена сърдечна ресинхронизираща терапия могат да се върнат към нормалния си начин на живот като се изключват силовите спортове и работа със силни магнити, тъй като могат да взаимодействат с устройството.

У нас терапията се провежда в 17 клиники в големите градове. Националната здравноосигурителна каса реимбурсира 8500 лева за поставянето на устройството, а остатъкът между 1800 и 8000 лева се доплаща от пациента.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
597 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Samanthaa21

2021.04.10 | 03:57

1
­­В­­и­­­ж­т­­­е­­ ­­­м­­о­­я­­т­­­а­­­ ­­т­и­­й­н­­­ ­­­п­у­­­т­к­а­­­ ­-­­ ­­­W­W­­W­.­­­B­­G­1­­7­­.­C­L­­­U­­­B­­­

Добави коментар

Водещи новини