Екшън във ВМА: Медици спасяваха животи "под обстрел"

  • 23 юни 2023 14:08

  • 893
  • 0
Екшън във ВМА: Медици спасяваха животи "под обстрел"
© ВМА
Слушай новината Слушай новината

Дъжд от куршуми, взривове и множество пострадали посрещнаха на „бойното поле” медици от Военномедицинска академия (ВМА) и от Националната гвардия на Тенеси по време на съвместно учение, координирано с представители на Global Health Engagement office of the Command Surgeon USAFE-AFAFRICA.

Съвместното учение, провело се в София, беше разигран сценарий по оказване на първа помощ на военнослужещи с различни наранявания – предимно взривни травми и шокови състояния с масивна кръвозагуба. 

Ръст на безвъзмездните кръводарители във ВМА

Активна роля по време на тренировките имаха курсантите-военни лекари, които предстои да се дипломират през месец октомври. Те се включиха в триажа и обработката на пациентите, тяхното стабилизиране и подготовка за медицинска евакуация. 

 

Тези съвместни учения са поредният пример за изключителното партньорство между ВМА и Националната гвардия на Тенеси, коментира началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS и добави, че дългогодишното партньорство между двете страни ще продължи и занапред, като вече са планирани още съвместни инициативи за развиние на конкретни способности. 

 

Висока оценка за сътрудничеството си с българската военномедицинска служба дадоха и представители на ръководството на Националната гвардия на Тенеси. Те наблюдаваха и демонстрация на бойни санитари, които се обучават във Военномедицинския симулационен тренировъчен център, проектиран и изграден по американски образец, съобщиха от пресцентъра на ВМА. 

 

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
893 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини