Здравният министър силно впечатлен от симулационния център във ВМА за въздушните линейки

  • 16 май 2023 11:00

  • 518
  • 1
©

Министърът на здравеопазването Асен МеджидиевАсен МеджидиевД-р Асен Меджидиев е роден през 1968 г.   Завършва медицина към Висшия медицински институт в бе на инспекция във ВМА. Той провери как се обучават медиците, които ще оказват първа помощ във въздушните линейки.

"Впечатлен съм от това, което колегите ми от ВМА са направили и най-вече това, което е организирал ген. Мутафчийски в симулационното отделение", каза той. По думите му тук са постигнати едни условия, които почти напълно отговарят на закупените хеликоптери.

"Преди 20 дни бях в базата Пиемонт в Торино, където се подготвя първият наш хеликоптер, който трябва да дойде и там се запознах с техния симулационен център и с тяхното медицинско оборудване на хеликоптерите - аптеките, които са подготвени за екипите, когато тръгват за полет и това, което трябва да зареждат. Това, което виждам тук в симулационния център е почти същото. Колегите, които се обучават - ще могат реално да се запознаят с действителната обстановка в един такъв хеликоптер", разясни още Меджидиев.

Той уточни, че и поставените манекени са много висок клас.

Министърът на здравеопазването ще посети ВМА

Министърът на здравеопазването заяви, че в Италия са готови да посрещнат наши преодаватели, за да се запознаят с детайли в обучението на екипите за спешна помощ по въздуха. По думите му хубавата новина е, че бързо се движат нещата и очакват при лизинговите хеликоптери , които са двата допълнителни - да дойдат още в средата на юли месец. "Доста е трудно, това е един процес, който изисква много серизона организация - съвместно МЗ, МТ, МО, Президентството, ВМА и полагаме огромни усилия, за да направим структурата. Не си представяйте, че като дойдат два хеликоптера и ние сме готови с всичко, каза още той.

От думите му стана ясно, че в момента изграждат местата за кацане в страната, организират се хангарите за базите, в кото ще са разположени тези хеликоптери и там са доста напредали. Също така се организира и Националния център за спешност по въздуха, назначава се и персоналът в него, който ще осъществява цялататази организация на дейността.

Хеликоптерите ще дойдат и ние ще започнем да ги използаме веднага, но за да е оптимално се изисква много време и усилие. Определениса 5 бази - първите две са в Долна Митрополия и в София, после Варна, Пловдив и Ямбол. В последствие може да се оформят и повече бази,но това е заложено в първото ни решение, уточни здравният министър като допълни, че площадки за кацане ще има в почти всички областни болници и универитетски болници в страната. Извършва се заснемането и се започва изграждането на площадките. Изготвен е софтуерът за комуникацията на спешния център.

Желания за участие в програмата проявиха 106 кандидата. Те са разделени в две групи, първоначално ще са 50 души, след това ще има още един курс от 50 души.Обучават се лекари и медицински сестри, също така анестезиолози или студенти по анестезиология. Програмата е доста добре направена от водещите ни специалисти, за да може да се оказва помощ на всякаква група пациенти, каза още той.

 

Калина Христова
518 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.05.18 | 10:50

1
За Любомир Алексиев, от катедрата по авиомедицина, има доклад от Инспектората на МО с рег. номер 13-00-3427 от 21.01.2015г. за освобождаване от длъжност, поради допуснати слабости в службата. Те са потвърдени и в писмо от ДАНС до министъра на отбраната през януари 2015г.

Добави коментар

Водещи новини