Меджидиев: Нужно е държавно финансиране за детското здравеопазване

  • 29 ноември 2022 14:22

  • 583
  • 2
Меджидиев: Нужно е държавно финансиране за детското здравеопазване
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Нужно е държавно финансиране за детското здравеопазване, каза д-р Асен МеджидиевАсен МеджидиевД-р Асен Меджидиев е роден през 1968 г.   Завършва медицина към Висшия медицински институт в, служебен министър на здравеопазването. Във Велико Търново министърът участва в откриването на 20-ото юбилейно издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“. 

Стартът на кампанията беше даден от президента Румен Радев в Многопрофилната областна болница „Д-р Стефан Черкезов“.

„Ще направя всичко възможно като министър на здравеопазването в служебния кабинет да бъдат заделени средства от Министерството на здравеопазването и от държавата за увеличаване на ресурса за детско здравеопазване, тъй като детското здравеопазване е част от националната сигурност“, посочи Меджидиев. 

По думите му това не е кауза, а задължение на всички като нация за изграждане на едно здраво общество.

Той посочи, че е бил впечатлен от Отделението по неонатология в МОБАЛ“Д-р Стефан Черкезов“, където сърцатият екип на отделението работи с оборудване, за което кампанията „Българската Коледа“ в предишни години е помогнала.

Министър Меджидиев се ангажира да разговаря с всички парламентарни групи в Народното събрание за допълнително финансиране, не през НЗОК, а от държавата за детското здравеопазване.

Кампанията „Българската Коледа“ е моторът, който трябва да задейства всички останали механизми, посочи служебният министър на здравеопазването. 

Радев даде началото на 20-ия сезон на "Българската Коледа"

От 20 години „Българската Коледа“ помага на децата в нужда, от 20 години светът и Европа се опитват да дадат едно по-добро бъдеще за хората с редки заболявания, каза в приветствието си проф. Виолета Йотова, част от Експертния съвет към инициативата.

Рядкото заболяване засяга по-малко от един на 2000 души, но от такива заболявания боледуват над 36 милиона души по света, посочи тя. Идеята тазгодишната кампания да бъде посветена на децата с редки генетични заболявания е важна, защото ще обърне поглед към тези деца и ще фокусира усилията на обществото да им помогне, посочи специалистът.

Изпълнителният директор на МОБАЛ“Д-р Стефан Черкезов“ д-р Красимир Попов благодари на всички, които ще се включат в инициативата, и изрази надежда, че част от набавеното ново оборудване ще попадне в нуждаещите се отделения към болницата. Приветствие към лекарите, децата и дарителите отправиха кметът на Велико Търново Даниел Панов и областният управител Георги Гугучков.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
583 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.29 | 15:19

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.11.29 | 14:30

1
А Веска меджидиева къде е?!

Добави коментар

Водещи новини