Д-р Виктория Чобанова: Закрие ли се селска практика, не се разкрива нова

  • 02 февруари 2022 09:24

  • 334
  • 0
Д-р Виктория Чобанова: Закрие ли се селска практика, не се разкрива нова
© Pixabay

„Хората в България не получават медицинска помощ, каквато искат. Това не зависи от нас, лекарите. Проблемите са заложени нормативно.“ Това каза пред БНР д-р Виктория Чобанова, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област. Тя е автор на отворено писмо и петиция за решаване на проблемите на първичната извънболнична медицинска помощ. Писмото е адресирано до институции и медии, вече има отговор от омбудсмана Диана Ковачева.

Един от проблемите, поставени като акцент в отвореното писмо, е намаляващият брой на общопрактикуващите лекари у нас. В много малки населени места в България изобщо няма общопрактикуващ лекар, припомни д-р Виктория Чобанова.

„Закрие ли се селска практика, не се разкрива нова.“

Д-р Чобанова дава пример от Ихтиман, където от 8 лични лекари вече са останали едва 5, които не са достатъчно за град с такива размери.

„Хората си плащат здравните осигуровки и имат право на първична медицинска помощ“, изтъкна Виктория Чобанова.

Директорът на “Александровска” разкри какво е състоянието на болницата

По думите ѝ липсата на практики е следствие. Когато условията станат привлекателни, ще се намери кой да работи, смята общопрактикуващият лекар. Относно лимитите за направления д-р Виктория Чобанова поясни какво се случва при надхвърлянето им:

„Ние плащаме реално медицинската помощ, която е оказана на пациента - стойността на съответните лабораторни изследвания или консултации. Плащаме ги от нашите приходи. Отделно плащаме глоба заради това, че сме превишили правата, които са ни дадени.“

Най-добрият вариант е да се смени изцяло принципът, подчерта Чобанова. По думите ѝ вариантите са два: „лимитираме лекарите и ги наказваме за всяка крачка“, направена извън лимитите или ограничението да е така направено, че „пациентът да участва в оптимизирането на оказаната му медицинска помощ“.

Човек доплаща сума за това, че ползва някаква услуга, той ще преценява до каква степен тази услуга му е важна и ценна в момента, коментира д-р Чобанова. Според нея това няма да излезе много по-скъпо на пациентите и ще намали броя на онези, които „всеки ден идват на преглед“.

„А ще си събере оплакванията и ще дойде един път седмично или един път месечно, за да доплаща по-малко.“ За целта е необходимо политическо решение и се изисква промяна в здравната политика като цяло.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
334 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини