Пловдивска болница пуска тестове, които различават Омикрон и Делта варианта

  • 19 януари 2022 18:54

  • 660
  • 2
Пловдивска болница пуска тестове, които различават Омикрон и Делта варианта
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Пловдивската Университетска болница "Каспела" пуска PCR тестове, които разграничат Делта от Омикрон варианта на коронавируса, съобщиха от лечебното заведение. Изследванията ще се правят от вторник. Цената ще бъде същата като на стандартните PCR тестове, а с новата апаратура, с която разполага лечебното заведение, резултатът ще излиза в рамките на три часа.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 808

Според директора на болницата проф. д-р Илиан Дойков те ще бъдат изключително полезни, тъй като ще дадат яснота на медиците какво да очакват като евентуални усложнения.

"Делта вариантът е унищожителен. Той просто покоси цяла България и нанесе много щети и много смърт в държавата. За разлика от него Омикрон е много по-щадящ по отношение на прогнозите. Затова пациентите, при които се докаже новият вариант, могат да си отдъхнат", заяви проф. Дойков. Според неговите наблюдения в момента Делта и Омикрон вървят паралелно в Пловдивска област. В цялата страна болните се увеличават с всеки изминал ден. Заетите интензивни легла се движат в интервала между 75 и 80 процента.

Надеждите на специалиста са Делта вариантът все повече да отстъпва и с изместването му от Омикрон интензивните легла да се освободят.

"Пациентите с Омикрон са в пъти повече, но протича доста по-благоприятно за пациентите. Мястото на поражение на Омикрон са носът, носоглътката, фаринкса и до ларинкса, като обхваща горните дихателни пътища и протича в рамките на една хрема, кашлица, главоболие, умора, много сериозна болка в гърлото и понякога загуба на глас. За разлика от Делта варианта, който галопираше надолу по бронхиалното дърво и се демонстрираше с пневмония. Пневмонията е тази, която се задълбочаваше и впоследствие преминаваше в много тежки картини и водеше до смърт", разказа проф. д-р Илиан Дойков.

Той допълни, че Омикрон протича по-леко при ваксинираните. Лечението и при двата варианта е симптоматично.

Нови 227 случая на Омикрон са установени у нас

Директорът на болницата коментира също, че в повечето лечебни заведения има недостиг на лекари и медицински персонал. В момента това се усеща още по-силно, тъй като голяма част от тях са карантинирани заради свои болни близки и на практика здрави медици не са на разположение в системата на здравеопазването. Според проф. Дойков взетото вчера решение от Областния оперативен щаб за спиране на плановия прием от четвъртък е разумно. Това ще се отрази благоприятно, тъй като хората, които чакат планова операция, няма да влизат в лечебни заведения и там да бъдат потенциално заразени. А що се отнася до спешната дейност, тя не се ограничава и ще бъде извършвана.

"Винаги съм бил оптимист и ми се иска да е истина, че с Омикрон ще приключи пандемията. Наистина очаквам това да е последната вълна. Естествено, ще има и други варианти на вируса, той няма да изчезне, но отстъпи ли Делта вариантът, просто сме победили този ужас, в който живяхме две години", допълва проф. д-р Илиан Дойков, цитиран от БТА.

Весела Найденова
660 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Майтапчи Йово

2022.01.19 | 19:43

1
Собствено производство ли са:)))?!?
оригиналдъ

2022.01.20 | 06:45

2
е как вее барт ми в гаража ги и праил

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини