Лекари и фармацевти с призив "Здравната система има нужда от повече доверие"

  • 03 ноември 2021 11:58

  • 2183
  • 34
© Novini.bg

Днес сме застанали пред вас, за да кажем, че независимо какво се е случило важното за обществото е, че трябва да има истински диалог. С тези думи д-р Иван Маджаров откри пресконференцията на Българския фармацевтичен съюз.

Проф. Сербезова каза, че е необходимо балансиране на здравната система, защото в нея има различни специалисти. Тя също потвърди тезата на д-р Маджаров, че през годините са проведени хиляди формални и неформални разговори.

„Ние от БФС напълно припознаваме мотото на тази конференция. Искаме повече доверие и ясна комуникация“, заяви проф. Сербезова. Тя благодари на медиите, че отразяват проблемите на здравните власти. От 2012 г. законодателството е създало враждебна среда според нея.

Тя показа писма, писани до предишни министри за проблемите на системата. Обяви, че е подписан меморандум между БФС и НЗОК.

„Ние сме тук, защото смятаме, че не е редно след 5 неотговорени писма ние да стигнем до този меморандум. Трябваше да се стигне по по-нормален път. Нормално ли е да се стига до среща с президент, за да бъде решен проблем, който стои от години?“, заяви тя.

В меморандума е заложена финансова подкрепа за фармацевтите: „Нашите искания не са от днес за утре и имат своите нормативни решения“.

Пред национално бедствие ли сме?

Димитър Маринов обясни какво означава този меморандум за пациентите: „Описани са няколко ангажимента на БФС и на Надзорния съвет на НЗОК. Намерението е да се промени наредба 10 и да се заложат контроли. Това ще има изключително значение за пациентите. Лекарите няма да могат да допускат грешки. Пациентът като отиде в аптеката фармацевтът няма да пилее време да се опита да разбере какво е изписал лекаря. Това ще даде повече време на фармацевта за разговор с клиента. Това нещо не налага съществени инвестиции. Въпросът е организационен“.

Той каза, че диалогът с НЗОК е вървял добре до тази година, а меморандумът дава възможност всички проблеми да бъдат изгладени.

Д-р Светослав Гачев от Българския зъболекарски съюз подчерта, че има принципни проблеми в системата: „Не може да се не разгледа и подчертае, че философията на здравеопазването е на един погрешен вариант. Касата, зад която се крият всички институции – МС, МФ, МЗ – изведнъж НЗОК се явява институцията, която управлява здравеопазването. НЗОК управлява като търговец“. Философията, с която Касата беше създадена, сега няма нищо общо с нейната дейност, категоричен беше той. Д-р Гачев каза, че Касата „се е стиснала да влезе в мирновременния си бюджет“. По думите му това е резултат от натиск.

„Като няма планови операции, за какви зъби да говорим“, попита д-р Гачев.

Той определи работата на държавата като сиропиталище: „Кой където заплаче му се дава нещо, за да замълчи“.

По думите му зъболекарите нямат права на компенсация, независимо че са изложени на непосредствен риск.

Д-р Брънзалов: Оставката на Петко Салчев е въпрос на време

„Съсловните организации н са камъчето, което пречи на Касата. Ние сме тези, които трябва да бъдат чути при вземането на решения“, категорично заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Той каза, че пациентът не се нуждае от „разкарване по кабинетите“.

Милка Василева, председател на БАПЗГ, подчерта, че целостта на медицинската общност е изключително важна за състоянието на здравеопазването: „Ние сме солидарни с всичко, което прави БЛС за процеса по договаряне“. По думите ѝ в системата липсват повече от 30 000 медицински сестри. Тенденцията на заминаване на кадри в чужбина продължава.

 „Ние сме притеснени от голямото претоварване на медицински специалисти. Може и да има свободни легла, но няма да има кой да се грижи за пациентите. Тук сме, за да отправим послание към българския народ да бъде солидарни и да се грижим един за друг. Живеем в разделни времена и няма как да приемем опитите на отделни хора да ни разделят на съсловия“, заяви тя.

НЗОК се е превърнала в разпоредител на над 5 млр. лв., съобщи д-р Иван Маджаров.

„Липсата на диалогичност между БЛС и НЗОК вчера достигна върха си. Вчера след като имахме среща така и не бяхме приети и срещата не се проведе. Ние имахме желание тя да бъде обществено достъпна, за да е наясно обществото как протичат процесите на съгласуване“, заяви д-р Брънзалов.

Д-р Константинов: Епохална глупост е, че преболедувалите не бива да се ваксинират

Той каза, че предложението личните лекари да могат да изписват безплатни лекарства срещу COVID-19 е взето чисто административно, без съгласуване с личните лекари.

„Пациентите не могат да получават лекарства, защото списъкът не работи“, обяви той.

Специалните COVID кабинети са допълнително финансирани за всеки преминал пациент: „Каква е логиката те да съществуват, след като пациентите заплащат да бъдат диагностицирани и прегледани независимо дали са здравноосигурени или не?“. Работещите там нямат право да изписват безплатни лекарства, което обезсмисля тяхната дейност, каза д-р Брънзалов.

Той беше категоричен, че всеки пациент с общо респираторно заболяване традиционно се обръща към личния си лекар, а не отива в COVID кабинет.

Не може да се оставят хора които работят с медицина да бъдат игнорирани, а НЗОК да взема административни решения, заяви той.  „Тези връзки трябва да бъдат възстановени“, каза още той.

Според д-р Маджаров срещите между БЛС и НЗОК се случват само когато министърът на здравеопазването се намеси: „Призовавам всички да се върнем на масата на нормалния диалог. Разгорите и преговорите не са изпращането на информация. Трябват разговори“. По думите му решенията трябва да се вземат с оглед на становищата на съсловните организации.

На журналистически въпрос за лекарствата д-р Брънзалов и проф. Сербезова уточниха, че антибиотиците се изоплзват много рядко за лечение на COVID-19. В повечето случаи се изписват кортикостероидни лекарства. Също така парацетамолът е един от най-често използваните медикаменти, но той не е включен в списъка за безплатни лекарства за лечение на коронавирусна инфекция.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
2183 34

Свързани новини

Коментари 34

Добави коментар

2021.11.03 | 13:38

25
Изгонете айдука Румен Радев от Родината и ще се оправят нещата!
Кольо Барабов

2021.11.03 | 14:12

34
Само Радев ли?Ами Фил Димитров ,Костов мангалето,Боко нереза,Станишев гея,Царя плъх?
Танко

2021.11.03 | 14:07

33
Тези си мислят че като говорят някой ги слуша.
Българоубиеца Радев

2021.11.03 | 14:00

32
На съвеста на фашиста Радев - ако въобще има такава и на този есесовец доктор Менгеле Каруцаров - лежат смърта на повече от 25 000 души. До изборите с този темп на нищоправене от фатмака фигурант и фашистката му хунта ще си отидат още поне 1500 - 2000 заради некомпетентноста на този див селяндурин и този некадърен Каруцар. Докато се махне от Дондуков 2 и се отправи към Софийския Централен ще си отидат още 10 000 невинни хора. България не е губила и през най жестоките си войни толкова хора. Великият ни Цар Самуил почина само при вида на 15 000 ослепени войници обаче този сатрап и Гестаповец не се трогва от смърта на десетките хиляди починали заради некадърноста му да овладява кризи и се е вкопчил в власта като хиена в кокъл. Остават му обаче по малко от 3 седмици и ще го видим с мешка в ръка с най необходимото да влиза с белезници през широко отворените врати на Софийския централен.
Българоубиеца Радев

2021.11.03 | 13:55

31
Самуил Велики е починал само при вида на 15 000 ослепени български войници а сатрапа Българоубиец Радев вече погуби без да му мигне окото и се разхожда по труповете на над 25 000 невинни българи и превърна страната в невиждано по размери гробище. Почти вече няма българско семейство, което да не е дало жертва във войната , която Българоубиеца Радев води срещу собственият си народ. Колко хора още трябва да си отидат заради Българоубиеца Радев за да се сетим, че трябва да го изритаме с камъни и да го предадем на съд?
Българоубиеца Радев

2021.11.03 | 13:55

30
Българоубиеца получи тайно ваксина от Путин миналата година - така писаха руските СМИ и се ваксинира. За това ехидничеше за Шипченски и Софийски щамове и събираше тъпаците да празнуват с коварната мисъл, че дори и да се изпозаразят помежду си на него ще му се размине Дори и жена му - простакесата Деса изкара вируса но на селския тарикат ми нямаше нищо. Българоубиеца си е подлец и половина и за него човешкия живот не струва и пукната пара. Разхожда се върху труповете на над 25 000 зогинали заради него хора и превърна страната ни в ужасяващо по размерите си гробище.
Българоубиеца Радев

2021.11.03 | 13:54

29
Докато хората умират от болеста, болниците не могат да приемат повече заразени, цените на стоките галопират, хляба по 2 лева, парното вече няма да може да се плаща, бензина по 2.50, тока от 70 лв на 625 лв за бизнеса, строителите гладуват и не са получавали заплати от както фашистката хунта е на власт а ГЕСТАПОВЕЦА Радев и оялата се свинкя щурм бан фюрер Й.о.т.о.в.а се правят на кандидат президентска двойка в търсене на трети да си правят тройки, че на де.бе.ла.на.та май не и стига само един. Ми браво - разхождайте се на държавна сметка, правете си предизборните прояви използвайки неправомерно целия ресурс на доржавата, пилейте милиони за билбордове без да дамате сметка от къде са парите и кой ви ги брои и за какво после, правете се, че не умират хора повече от която и да е война която сме водили в 1300 госишната си история ама си мислете, че идва 14.11.2021 г. и че ще ви погнем с камъни като Ж.а.н В.и.д.е.н.о.в и О.р.е.ш.а.р.с.к.и.
До агитаторите професори !

2021.11.03 | 13:38

28
Като сте много ербаб изправете се пред народа и заявете : " Ние лекарите , които ви агитираме да се ваксинирате , поемаме цялата отговорност за вредните последици от ваксинациите ! Никой гражданин НЯМА да подписва за ИНФОРМИРАНО СЪГЛАСИЕ ! Държавата е гарант !" Стиска ли ви ?!

2021.11.03 | 13:38

27
Изгонете айдука Румен Радев от Родината и ще се оправят нещата!

2021.11.03 | 13:38

26
Изгонете айдука Румен Радев от Родината и ще се оправят нещата!
D.T

2021.11.03 | 13:38

24
Freedom is one generation away from extinction.

Добави коментар

Водещи новини