Камери и микрофони са били инсталирани в стаи в Правителствена болница, разкри доклад

  • 17 септември 2021 20:43

  • 2355
  • 4
Камери и микрофони са били инсталирани в стаи в Правителствена болница, разкри доклад
© Булфото (архив)

Нерегламентирано видеонаблюдение и микрофони в болничните стаи на висшия държавен апарат в Правителствена болница - това сочи доклад на проверяващи след смяната на ръководството на заведението, публикуван в интернет от сайта "Бърд".

В него са посочени и съмнителни обществени поръчки за техника на завишени цени към свързана фирма.

Докладът засяга предишното управление. В него пише: "има видеонаблюдение и микрофони в болничните стаи и кушетките в специалното отделение, обслужващо висшия държавен апарат, както и по кабинети".

То е било инсталирано от частна фирма и никой не е имал достъп до записите. За БТВ от болницата бяха лаконични: "Докладът от месец юли е предаден на Министерството на здравеопазването и всички установени практики са прекратени със заповед. Към момента на територията на болницата функционира единствено регламентираното от закона видео наблюдение с цел сигурност."

Видеонаблюдението се среща и в болници, но ако не е за охранителни цели в общи помещения, то е незаконно, коментира адвокатът по медицинско право Мария Петрова: “В годините бяха правени опити за спекулация, че това е за превенция на т.нар. лекарски грешки, за превенция за източване на касата или за превенция на употребата на определени медицински консумативи. Нищо от това не е вярно. Най-малкото защото законът не позволява тези записи, направени по този начин да бъдат ползвани като доказателствено средство”, заяви Петрова.

Готови са проверките в МВР за незаконни подслушвания и по повод изборите

Според нея записите на пациенти са престъпление, но докладът не е достатъчен за доказването им в Лозенец. Тук не става ясно има ли реални такива, от кога са и къде са. Потърсихме доставчика на техниката - фирма „Медилон“. Според проверяващите тя е имала свързаност с тогавашното ръководство. Доставяла е и материали на болницата на завишени цени - например дозатор за сапун за 685 лв., пише в доклада.

Предишният директор на болница "Лозенец" Любомир Спасов не бе открит за коментар на мобилния си телефон.

Константин Тодоров
2355 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2021.09.18 | 04:18

4
Tези микрофони са от времето на Тато,така изискваха.Видеонаблюдението било незаконно,е що,то къде няма вече,а и точно в тази болница може да е необходимо.В заведенията навсякъде.Сядаш и срещу теб камера.Не било законно в стая,а незаконни записи и снимки които разнасяха по преса годно доказателствено средство ли са, за някои да,ако питаш Хаджията, снимките незаконни и нагласени,монтажи и прочие, обаче да разследват по снимка предмети които може да са фалшиви,всеки може да направи такъв монтаж.
Крист

2021.09.18 | 01:36

3
А нищо за сегашните няма ли да коментирате бе,велики журналисти

2021.09.18 | 00:05

2
Във военна болница нямат ли?
nig

2021.09.17 | 23:02

1
ей долно племе. Кой е бил този директор бе, дайте да го видим мекерето.

Добави коментар

Водещи новини