Гледай на живо

Станимир Стоилов споделя очакванията си за срещата с ЦСКА 1948

МЗ с разяснения за допълнителните пари за спешните медици

  • 29 юли 2021 19:43

  • 1803
  • 0
МЗ с разяснения за допълнителните пари за спешните медици
© Getty Images/Guliver

От Министерството на здравеопазването изпратиха до медиите разяснения във връзка с постъпващи запитвания от служители на ЦСМП, относно правилата за определяне на размер на сумите за допълнителни възнаграждения на лекарите, работещи на първа линия.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26478

"Във връзка с постъпващи запитвания от служители на ЦСМП, относно правилата за определяне на размер на сумите, заплащани от Министерството на здравеопазването за допълнителни възнаграждения за постигнати резултати, работещи при неблагоприятни условия на труд по време на обявеното извънредно положение, съответно на извънредната епидемична обстановка, утвърдени със Заповед № РД -01-620/23.07.2021г. на министъра на здравеопазването, правим следните разяснения:

Право на допълнителни възнаграждения имат медицински и немедицински персонал, които през месеца са имали пряк досег до пациент с доказан COVID-19, т.е за съответния месец попадат в обхвата на извършване на дейност при неблагоприятни условия.

Ако конкретно лице - медицинско или немедицинско/служител през определен месец не е имал досег до доказан с COVID-19 пациент, то той не попада за съответния месец в разпределението на средства за допълнително възнаграждение.

Самият размер на допълнителното възнаграждение е до 1000 лв. чисто при пълен отработен месец, или сума - пропорционална на отработеното от лицето време през месеца –  не времето в пряк досег до пациент с доказан COVID-19, а реално отработено за месеца време", посочват от здравното министерство.

По 11 ст./минута таксуват COVID труда на медиците

От ведомството дават и пример:

"След изтичане на календарен месец е видно кои екипи/лица – медицински или немедицински, са осъществявали дейности в пряк досег до пациент с COVID-19, това автоматично им дава право на допълнително възнаграждение за работа при неблагоприятни условия. Ако приемем условно месец с 20 работни дни по 7-часово дежурство, то при 140 отработени часа – пълен месец, се дължат на лицето 1000 лв.

Ако даден екип/ лице – медицинско или немедицинско, пряко осъществявало дейности с пациент с COVID-19 през месеца, е имал 4 дежурства по 7 часа, то за отработените 28 часа ще получи приспадащата се част от 1000 лв., което в случая е 1/5 или 200 лева, независимо от възможността само в едно от четирите си дежурства да е имало контакт с пациент с COVID-19.

Още веднъж обръщаме внимание, че размерът на възнаграждението не зависи от часовете, през които лицето е осъществявало спешна помощ на пациент с COVID-19, а от всички отработени часове през месеца", се казва още в прессъобщението

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26478

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
1803 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини