По 11 ст./минута таксуват COVID труда на медиците

  • 29 юли 2021 19:08

  • 900
  • 1
По 11 ст./минута таксуват COVID труда на медиците
© Getty images

Спешните медици скочиха заради нов начин на изчисляване на заплащането на бонусите им за лекуване на коронавирус на първа линия. Тя предвижда да им се заплащат по 11 стотинки на минута, като ще доказват колко време са работили със заразени пациенти. За сравнение досега те получаваха допълнително възнаграждение в размер на 1000 лева без условия, съобщава "Монитор".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26640

В интернет пространството дори вече тръгна събирането на подписи за петиция под наслов: „Не съм съгласен с правилата на Министерството на здравеопазването за допълнително заплащане на труда на спешните медици в условията на пандемия“. Отправен е призив лекари, медицински специалисти, парамедици, шофьори и санитари да подкрепят подписката.

Без 1000 лв. за медиците от следващия месец

„Ние се борим за живота на пациентите ни и отказваме да засичаме и описваме минутите, в които работим с пациенти с доказан COVID-19. За нас тези минути се измерват в много болка от преживяното при всяка среща с пациентите ни, риск от заразяване на нас и семействата ни, преболедуване на COVID-19, загуба на близки и колеги. За нас тези минути не струват 0,11лв.“, пише в петицията на медиците.

Д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ коментира за „Монитор“, че не е редно трудът на медиците на първа линия да се заплаща и отчита на минута.

„На нас не ни е работа да описваме и засичаме минута по минута какво сме правили при COVID пациента“, каза тя.

По думите ѝ колегите ѝ не са съгласни да се занимават с толкова много бумащина и описвания. Кателиева дори допусна, че ако не бъде променена тази методология, това може да доведе до отлив на жалещи да работят и не изключи дори възможността да има колеги, които да подадат оставки. „Една минута е достатъчна да се заразиш с COVID-19. Не си струва рискът за 11 стотинки”, заключи Кателиева.

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26640

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
900 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар
много им е

2021.07.29 | 21:06

1
да го намалят с 2/3

Добави коментар

Водещи новини