Гледай на живо

Станимир Стоилов споделя очакванията си за срещата с ЦСКА 1948

Специалисти от ВМА трансплантираха по спешност черен дроб на 44-годишен мъж

  • 29 юли 2021 10:23

  • 1728
  • 0
Специалисти от ВМА трансплантираха по спешност черен дроб на 44-годишен мъж
© ВМА

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация. Реципиентът е 44-годишен мъж, а донорът – младеж от Пловдив, съобщиха от пресцентъра на ВМА.

В края на миналата седмица пациентът е обявен в Изпълнителна агенция „Медицински надзор” (ИАМН) за спешна трансплантация заради остра чернодробна недостатъчност, развила се на базата на тежък медикаментозен токсичен хепатит след проведено лечение за коронавирусна инфекция. 

ВМА с Операционен център на световно ниво

Във вторник (27 юли) сутринта постъпи информация от ИАМН, че има донор със същата кръвна група в университетската болница „Св. Георги” в Пловдив. Последва незабавна организация и през нощта – вторник срещу сряда, бе извършена екплантацията от екип, ръководен от доц. Васил Михайлов.

"Самата трансплантация на черния дроб продължи 6 часа. Мога да кажа, че беше тежка, трудна технически, на фона на усложненията от токсичния хепатит. В момента пациентът се намира в стабилно състояние, екстубиран е, контактен, адекватен, показателите на чернодробната функция се подобряват", коментира проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип. 

ВМА с призив за безвъзмездно кръводаряване

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите. Благодарим и на колегите УМБАЛ „Свети Георги”, на координатора им д-р Костадин Чифлигаров за перфектната организация за осъществяване на експлантацията на органите, коментира още проф. Владов.

Филип Епитропов
1728 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини