Строителят на детската болница и МЗ в спор за договора

  • 26 юли 2021 15:14

  • 1260
  • 5
Строителят на детската болница и МЗ в спор за договора
© Булфото (архив)

След като по-рано днес беше обявено, че здравното министерство прекратява договора за строеж на Национална детска болница с консорциума, начело с "Главболгарстрой", който трябваше да я изгради върху основите на изоставения строеж до Медицинска академия, стана ясно, че строителят не е уведомен за прекратяването на договора. 

Пред БНР Мая Пенчева от консорциум "Детско здраве" и изпълнителен директор на "Главболгарстрой" коментира: "Нищо не е стопирано, защото ако беше така, щеше да има кореспонденция, а такава няма. Това, което се качва в медиите, във Фейсбук, в социалните мрежи е нещо, което не съществува в правния мир. Ние писма нямаме, никакакви пуснати към нас. Ако министерството или протестиращите се опитват по този начин да спрат проекта, това не е редът и не е такъв ходът на събитията".

От Консорциума апелират да се направи общ форум, в който да се поставят всички факти и да се вземе най-доброто решение, относно строежа. Те вече имат готовност да започнат: "Договорът продължава и ние сме готови с проект за събаряне на сградата. Той подлежи на одобрение и съответно да ни допуснат да влезем на площадката, за да съборим сградата. Такъв проект имаме направен, въпросът е някой да седне с нас".

Преди около месец представители на компанията имаха среща с регионалния министър Виолета КомитоваВиолета КомитоваДоц. д-р архитект Виолета Комитова завършва образователна степен магистър по архитектура през 1980 и представители на здравно министерство. Тогава техният проект получи "зелена светлина". Ден след това имаше протести от инициативата "За истинска детска болница". След среща с тях, министър Комитова излезе позиция, че новата сграда няма да се строи върху старата. Оттогава до днес, от консорциум "Детско здраве" твърдят че никой не ги е потърсил и нямат комуникация с институциите.

МЗ окончателно се отказа от недовършения строеж за детската болница

От Министерството на здравеопазването изпратиха до медиите прессъобщение с уточнения по казуса:

"През април 2020 година Министерството на здравеопазването е сключило с ДЗЗД "Детско здраве" договор за инженеринг на „Национална многопрофилна детска болница“, който предвижда реконструкция на сграда, несъществуваща в Подробния устройствен план на София. През октомври 2020 година Министерството на здравеопазването е прехвърлило правата си на възложител на фирма "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД", посочват от здравното министерство.

"Същата през месец февруари 2021 година е поискала от МРРБ да бъде издадена виза за проектиране. Такава не е издадена от предишния министър на регионалното развитие. На 9 юли настоящият министър на регионалното развитие официално отказва издаване на виза за проектиране. Това прави невъзможно изпълнението на обществената поръчка, поради което Министерството на здравеопазването е дало указание на директора на "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД да предприеме необходимите действия по прекратяването на договора", заявяват още от Министерството на здарвеопазването.

 

Константин Тодоров
1260 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
СДС оплюска парите

2021.07.26 | 17:53

5
за детската болница.
цццц, мошениците

2021.07.26 | 15:39

1
" Мая Пенчева от консорциум "Детско здраве" и изпълнителен директор на "Главболгарстрой"" - ако това не е конфликт на интереси, не знам кое е.

2021.07.26 | 16:51

4
Обаче ги разбираш нещата! Какъв конфликт на интереси бе, мунчо! Знаеш ли какво е консорциум по смисъл на ЗОП и ТЗ! Ей, аман от знаещи!

2021.07.26 | 15:54

3
Йхт

2021.07.26 | 15:54

2
444т

Добави коментар

Водещи новини