Гледай на живо

Очаквайте в 16:15 часа: Станимир Стоилов говори преди дербито с ЦСКА - София

Доц. Аврамова: Почти никъде по света няма такава разпокъсаност на детските отделения, както в София

  • 24 юни 2021 08:32

  • 231
  • 1
Доц. Аврамова: Почти никъде по света няма такава разпокъсаност на детските отделения, както в София
© GettyImiges

Необходимостта от обединена детска болница е много отдавна. През цялото време аз и моите колеги чакаме, защото от гледна точка на лекарите е много трудно, когато има тежки пациенти. Това пречи на бързата реакция, на консултациите между отделните специалности, които се налагат често, за бързото провеждане на диагностичния процес, за лечението на пациентите. Почти никъде по света няма такава разпокъсаност на детските отделения на специализираните детски клиники, както е в София. Това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR заяви онкохематологът доц. Боряна Аврамова.

Медикът подчерта, че във Варна, Пловдив и Плевен детските клиники са на територията на детските болници и са събрани всички детски отделения. 

Архитект Емануил Марков обясни, че основното нещо зa планирането на болница е да има програма, задание, което досега в тази обществена поръчка не се е случило. Той добави, че една програма във Франция се състои от 5 тома.

Родители с пореден апел: Искаме болница, в която децата влизат без страх

"В първия том се определят функционалните връзки, отделенията. Във втория том са техническите изисквания, в третия е описано всяко помещение как трябва да бъде оборудвано. Четвъртият е за изискванията, проблеми на градоустройство, а петият - за това как това да бъде с устойчиво развитие", уточни архитектът пред Bulgaria ON AIR.

Марков коментира, че подобна програма може да се направи в най-добрия случай за 12-14 месеца.

"Основното слабо място е разпокъсаността на детските клиники по различните подспециалности. Те са разположени в различни болници на територията извън т.нар педиатрия", уточни доц. Аврамова.

Онкохематологът посочи, че всичко това затруднява диагностичния и терапевтичния процес. По думите ѝ много често, когато детето се лекува в една клиника, медиците имат нужда от други специалисти и започва едно прехвърляне на пациентите. 

"Не вярвам, че този строеж може да бъде адаптиран. Причината е, че конструкцията е стонобетонна, с носещи стени. Конструктивните височини са много малки. Това е абсолютна илюзия, че този блок може да бъде построен", категоричен е арх. Марков.

Той подчерта, че основното за една болница е да има флексибилност и възможност за развитие и реорганизация.

Отново протест заради проекта за нова детска болница

"Сега казусът е много прост. Трябва да се направи програма, да се направи ясен конкурс и да има проект за новия център", отбеляза още архитектът.

Доц. Аврамова уточни, че в момента най-важно е да се проучат нуждите на детското здравеопазване и да им се направи анализ.

Novini.bg
231 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.06.24 | 08:59

1
То такъв батак като София няма ама столичанчетата си мислят ,че живеят в Дубай на панелките за по 200к евро

Добави коментар

Водещи новини