Властта обеща да съдейства за чисто нова детска болница

  • 23 юни 2021 14:00

  • 768
  • 0
©

Настояваме за прекратяване на порочната обществена поръчка за изграждането на новата детска болница. По този начин ще се върне доверието в институциите. Трябва да се установи и диалог с гражданите, който да гарантира прозрачността на процеса за бъдещата педиатрия. 

Това заявиха протестиращи и представители на инициативата "За истинска детска болница", след като проведоха среща с няколко министри от служебния кабинет. 

Служебни министри ще се срещнат с протестиращите за детската болница

"Успях да стигна до една синтезирана информация относно строежа на детска болница", заяви от своя страна регионалният министър Виолета КомитоваВиолета КомитоваДоц. д-р архитект Виолета Комитова завършва образователна степен магистър по архитектура през 1980.

"Идеята стартира през 2004 година. Тогавашното Народно събрание иска становище от Министерството на здравеопазването. Становището гласи, че недостроеният корпус в Медицинска академия не отговаря на условията. В подробния устройствен план се предвижда изграждането на изцяло нова сграда, висока 20 метра. През 2019 година тогавашното министерство на здравеопазването обявява обществена поръчка за детска болница, свързана с недостроения корпус. Всички сте запознати с тази поръчка, жалбите и протестите срещу нея. През 2020 година вече има договор. Какво се случва сега? Всички идват при мен, знаете, че аз съм за кратко в МРРБ, и обясняват, че в новия действащ устройствен план трябва да се включи старата сграда, която не съществува в плана. Това е невъзможно и няма как да се случи. Какво можем да направим ние? Ще издадем виза, с която да се направи проучване и да се изгради изцяло нова сграда, висока 20 метра", обясни тя.

Родители с пореден апел: Искаме болница, в която децата влизат без страх

"Искам дебело да подчертая, че сме много добре подготвени по темата", обяви пък здравният министър Стойчо КацаровСтойчо КацаровД-р Стойчо Кацаров е роден през 1964 година в гр. Дупница. Завършва медицина през 1990 година. Има.

"Здравното министерство гледа на нещата в големия им мащаб. Изграждането на една детска болница няма да реши проблемите в педиатрията като цяло. Това е причината вече да сме предложили мерки за подобряване на детското здравеопазване. Изграждането на болница няма да доведе до закриването на други педиатрични завена. Напротив. Ще работим за цялостно подобряване на детското здравеопазване. На първо място работим за подобряване заплащането на клиничните пътеки специално за педиатрията. Работим с цялостен подход. Всички въпроси трябва да бъдат решени в интерес на лекарите, на педиатрите, но най-вече в интерес на болните деца. Аз отговарям за здравеопазването. Не отговарям за това кой и как ще строи. Обществената поръчка е обявена от МЗ и не е предвиждала събаряне на старата сграда. Предвижда реконструкция на старата сграда", добави той. 

На края на брифинга пред медиите от инициативата "За истинска детска болница" заявиха, че са доволни от проведената среща със служебните министри. 

Последвайте канала на

Novini.bg
768 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини