Андрей Дамянов: Заявената здравна реформа надхвърля рамките на служебния кабинет

  • 15 юни 2021 09:44

  • 306
  • 1
Андрей Дамянов: Заявената здравна реформа надхвърля рамките на служебния кабинет
© Novini.bg

Четирите пункта, които д-р Кацаров представи пред обществото, са едни от най-важните теми в здравеопазването. Но колкото и да са важни, те трябва да бъдат част от големия дебат за бъдещето на здравната ни система. За момента министър Кацаров излиза малко от качеството си на служебен министър и възможностите на служебния кабинет да направи такива промени. Това мнение изрази пред БНР адвокат Андрей Дамянов от ръководството на Националната пациентска организация, който е бивш член на надзора на НЗОК.

„Правата и ангажиментите, които това служебно правителство има, всъщност не включват цялостна реформа“, коментира той в предаването „Преди всички“. Ако хипотетично приемем сега четирите точки, без ефективен контрол бюджетът на Здравната каса до септември „я издържи, я не“, посочи Дамянов.

Проучване: Близо една пета от българите са плащали наскоро подкуп за здравна услуга

Сред методите за ефективен контрол за изразходване на средствата в здравеопазването той посочи сканирането на личната карта при постъпване в лечебно заведение, както и пръстовия идентификатор, срещу който имаше огромна съпротива и беше премахнат.

„Този период, в който действаше този метод на контрол, доведе до сериозни, драстични не точно икономии, но остатъци в приходната част на Здравната каса. Разходната част беше намалена драстично.“ Методите за контрол от пациента са обвързани с ефективно електронно здравеопазване, изтъкна още Андрей Дамянов.

По думите му методът „парите следват пациента“ е доказано неефективен. „Самата практика здравето да бъде превърнато в стока, не е най-уместният метод за управление на здравния сектор. Там, където парите следват пациента, отиваме в една система, в която имаш пари – лекуваш се, нямаш пари – не се лекуваш.“

Според Андрей Дамянов не се е състоял „откровения, честен, прям дебат за здравна система“, по подобие на консенсуса, който преди години беше постигнат за пенсионната система. „Да бъде приет адекватен модел, който да отговаря на нашите условия.“

Novini.bg
306 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
аз

2021.06.15 | 09:57

1
искам наистина да е КАСА! Да знам какво имам по сметката си в ЗДРАВНАТА КАСА!

Добави коментар

Водещи новини