Лечебни заведения във Варна започнаха да намаляват леглата за болни с COVID-19

  • 29 април 2021 15:37

  • 458
  • 1
Лечебни заведения във Варна започнаха да намаляват леглата за болни с COVID-19
© Getty Images/Guliver (архив)

Някои лечебни заведения във Варненска област вече намалиха броят на леглата за болни с COVID-19, съобщи днес директорът на Регионалната здравна инспекция в крайморския град д-р Дочка Михайлова. Тя допълни, че процентът от легловата база, който те предоставят, вече е под 35 на сто.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25111

Процедурата за намаляване на процента легла в здравните заведения се заявява от тях, а всяко разрешение за това е обвързано с готовност, при нужда в рамките на 48 часа те да бъдат възстановени. Според нея, в момента в областта няма проблем с легловата база. Свободните легла за болни с COVID-19 в здравните заведения в областта са общо 250.

Михайлова съобщи още, че коефициентът на заболеваемост за последните две седмици в областта е 413 на 100 000 души население. Броят на положителните за COVID-19 лица значително намалява, отчете тя, но допълни, че в болниците все още има доста пациенти и смъртността е сравнително висока.

През последните дни се повишава броят на имунизациите. Общо имунизираните са над 35 000, но не всички от тях са с две поставени дози. От 30 април до 9 май ще стартират зелените коридори за ваксинация, като всеки ден ще работят минимум по два имунизациони кабинета. Изготвен е график за работата им. Михайлова уточни, че двата работни дни - 5 и 7 май, ще се правят основно втори дози.

COVID-19 във Варна и областта: Нови 26 починали

За последната седмица на летището във Варна са пристигнали 2191 пътника, като 1198 са представили отрицателни PCR-тестове за COVID-19, съобщи областният управител Стоян Пасев. Връчени са 989 предписания за 10-дневна карантина за пристигналите, които не са представили тестове. Четирима от пътниците са представили декларации за транзитно преминаване през страната.

По време на Великденските празници проверките за спазване на противоепидемичните мерки ще бъдат засилени, каза още той. На Великден ще се допускат хора в храмовете, но при спазване на всички мерки. Всяка църква сама ще определя, според капацитета си, колко хора могат на влизат едновременно в храма. Полиция ще съдейства за спазването на мерките, каза още Пасев, цитиран от БТА.

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
458 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар
Julissa

2021.04.30 | 18:56

1
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B

Добави коментар

Водещи новини