В 48 града в страната ще има безплатни прегледи от офталмолози

  • 29 април 2021 07:44

  • 1805
  • 2
В 48 града в страната ще има безплатни прегледи от офталмолози
© pixabay

Мобилен кабинет за очни прегледи тръгва из страната през май. Целта е да посети 48 населени места, за да направи безплатни прегледи на желаещите. Инициативата е на експерти от Българското дружество по офталмология, Българският лекарски съюз и фармацевтична компания. Прегледите ще се осъществяват в специализиран кабинет на колела.

Доц. Александър Оскър обясни пред БТВ, че ще бъдат преглеждани приоритетни групи граждани – малки деца и възрастни хора.

Известен офталмолог ще преглежда във Велинград

„Всеки желаещ може да се запише, в голяма част от градовете вече имаме доста записани пациенти. Кампанията стартира на 10 с посещение в Самоков, продължава в Дупница и Гоце Делчев. Над 100 очни лекари от цялата страна ще се включат в тази инициатива“, допълни доц. Оскар.

Целта е да се прегледат на 5000 деца и възрастни.

Проф. Ива Петкова разказа, че се надяват чрез кампанията да се възбуди интересът на обществото към проблемите със зрението. По думите ѝ по време на пандемията от COVID-19 много хора са неглижирали очното си здраве.

„Може да се развие едно развито око, което цял живот да ограничи професионалната и всякаква друга активност на едно дете. При възрастните – глаукома, макулна дегенерация. Възрастните от една година не смеят да се прегледат“, добави офталмологът.

При установяване на проблем, експертите ще пренасочват пациентите за допълнителни изследвания.

Мая Йорданова
1805 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Julissa

2021.04.30 | 18:57

2
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
отворете очи!!!!!!!

2021.04.29 | 08:50

1
не ходете на тези прегледи, защото лекарската мафия слага фалшиви диагнози!!!!!!!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини