МЗ против искането болниците да не са търговски дружества

  • 28 април 2021 14:47

  • 454
  • 1
МЗ против искането болниците да не са търговски дружества
© Pixabay

Ако се направи стъпка за промяна на търговския статут на лечебните заведения, ще влезем в ликвидационна процедура, което ще отнеме години. Това каза министърът на здравеопазването в оставка Костадин АнгеловКостадин АнгеловКостадин Ангелов е роден на 7 юни 1977 г. Завършва Медицинския университет в София през 2004 г. по време на първото заседание на парламентарната комисия по здравеопазване към 45-то Народно събрание.

Ангелов изрази позицията на Министерството на здравеопазването /МЗ/ по повод предложения на депутата Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на за промени в Закона за лечебните заведения, чрез които се предвижда лечебните заведения да се "извадят" от Закона за публичните предприятия. Министерството на здравеопазването не подкрепя предложението за промяна в закона, допълни той.

Ако лечебните заведения не са търговски дружества, НЗОК ще стане излишна, добави Ангелов и обясни, че при подобно положение НЗОК ще трябва да плаща на Министерството на здравеопазването, а то, от своя страна - на лечебните заведения, което означава съсипване на здравеопазването.

Стопанската дейност на лечебните заведения се регулира по Търговския закон, посочи Ангелов. Лечебните заведения нямат право да извършват търговски сделки и на практика те не са търговски субекти. Единствено покупките, които правят, се регулират по Търговския закон, добави още Ангелов.

Над 129 млн. лв. се осигуряват от ОПРР за подкрепа на здравните заведения в борбата с COVID-19

Членовете на комисията по здравеопазване приеха предложенията за промени в Закона за лечебните заведения на първо гласуване.

Комисията ще работи по вътрешните правила за организацията и дейността си от 2017 г. до приемането на нови, гласуваха депутатите от комисията.

Novini.bg
454 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Julissa

2021.04.30 | 18:58

1
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B

Добави коментар

Водещи новини