Глобяват болници за бракувана кръв

  • 15 юни 2011 14:31

  • 1901
  • 0
Глобяват болници за бракувана кръв
© Интернет

Това каза доц. Андрей Андреев, директор на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ), по време на 51-вата национална конференция по трансфузионна хематология. В момента използването на кръв е безплатно, но някои болници злоупотребяват с животоспасяващите продукти, а след това ги бракуват, обясни доц. Андреев.

През 2010 г. 315 литра са бракувани заради изтекла годност. Общо 1750 литра кръв са похабени, което е 2,13% от общото количество. Най-много от тях - 1134 литра, са били инфектирани, а 315 не са използвани поради технически причини. Количеството на бракуваната кръв ще се намали с въвеждане на информационна система. Тя струва 550 000 лева и ще заработи до година и 8 месеца. При постъпване на пациент веднага ще се вижда къде има кръв, която трябва да му се прелее.

Увеличава се броят на кръводарителите в София, показва статистиката на НЦТХ.

Целта e да привлечем в центровете ни 185 000 доброволци годишно в страната, каза доц. Андрей Андреев.

Всички отделения на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) в столицата отчитат повече дарители през изминалата 2010 г., но спад сред доброволната дейност се наблюдава във Варна, Плевен и други градове, отчете доц. Андреев.

160 000 българи даряват всяка година по 80 000 литра кръв, съобщи здравният министър д-р Стефан Константинов.

Най-активни са хората в активна възраст между 21 и 50 години. Над 29% са дарителите, които през 2010 г. са дали кръв за първи път. 5267 младежи, много от които студенти, са дали кръв безвъзмездно при доброволни кампании през 2010 г. Доц. Андреев благодари на БЧК за помощта, която оказват на НЦТХ.

„Един от начините да подобрим още работата си е да увеличим броя на подвижните екипи", поясни доц. Андреев. Той подчерта, че за радост България не е на последно място в света и постепенно увеличава кръводаряванията - 21,7 са кръводарителите на 1 000 души население.

„Трябва да се създаде позитивна нагласа в населението и ние да отидем при кръводарителите, а не само да чакаме те да дойдат при нас", обясни той.

Положителните тенденции в страната съвпадат и със повишената активност на доброволната дейност в световен мащаб заради увеличаването на необходимостта от кръв и кръвни съставки.

Борислава Борисова
1901 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини