Проф. Ангелов разкри, че хакери са се опитали да разбият системата за онлайн записване за ваксина

  • 05 март 2021 15:30

  • 1188
  • 6
Проф. Ангелов разкри, че хакери са се опитали да разбият системата за онлайн записване за ваксина
© ГЕРБ

Сериозна хакерска атака е имало тази сутрин срещу системата за електронно записване за имунизация his.bg, съобщи във Велико Търново министърът на здравеопазването проф. Костадин АнгеловКостадин АнгеловКостадин Ангелов е роден на 7 юни 1977 г. Завършва Медицинския университет в София през 2004 г..

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

По думите му Информационно обслужване е удържало и няма пробив.

Над 7000 се записаха онлайн за ваксина срещу COVID-19

"Всичко е абсолютно съхранено и нямаме никакъв достъп до базата данни. Какво ще постигнат хората, които се записват за ваксина и не идват в този ден и час, и са едни и същи вече лица? Каква е тази цел? Това ли е хуманност, това ли е нашето разбиране за решаване на проблема. Ето с такива хора се борим, но аз вярвам, че разумът ще надделее", попита проф. Ангелов.

Според него ваксинационният процес върви изключително добре и интересът е голям.

В рамките на част и половина след отварянето на системата в за електронно записване в четвъртък имало 10 000 заявки. "В момента те минават 30 000, като само от Великотърновска област към сутринта записаните бяха 400", отчете здравният министър.

Нарастването на случаите с COVID-19 два-три дни след разхлабване на мерките се дължи единствено и само на така наречения британски вид на вируса на територията на страната, каза още във Велико Търново министърът на здравеопазването проф. Костадин АнгеловКостадин АнгеловКостадин Ангелов е роден на 7 юни 1977 г. Завършва Медицинския университет в София през 2004 г. днес.

Той подчерта, че се очакват резултатите от изследването на 600 проби, изпратени в Германия за да е ясно каква е реалната снимка към момента. В областите с най-голям натиск върху лечебните заведения - Кюстендил и Бургас, над 90 процента от пробите са с този нов подвид на вируса. Това е и причината за спирането на плановите операции, защото този вирус е труден за откриване с антигенните тестове, а лечебните заведения не бива да се превръщат в място за разпространение на вируса, посочи той.

Според министъра няма да бъде логично поредно "затваряне" на цялата страна, защото то няма да бъде справедливо за всички населени места и хора. Като пример той посочи, че във Великотърновска област за последните четири дни заболеваемостта е 165 човека на 100 хиляди души, докато в Бургас този индекс надхвърля 300, а в Кюстендил 400 заболели на същия брой население.

"Именно затова говорим за локални мерки и локален подход за управление на кризата, като това вече сме го правили", каза проф. Ангелов и допълни, че това е начинът за спиране на разпространение на заразата.

В електронната система за записване на желаещите да бъдат ваксинирани до момента са се регистрирали над 30 хиляди души. Министърът подчерта, че недостиг на ваксини няма, държавата е предвидила 305 милиона лева за набавянето им, а до момента е платила 15 милиона лева за доставка, тъй като плащането е разсрочено. Ако всички ваксини бъдат доставени по начина по който са предвидили фирмите производители България ще има 18 милиона дози, достатъчни за ваксинирането на девет милиона души, отбеляза той.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1188 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
ГЕШЕВ ЗАЩИТАВА МАФИЯТА ГЕРБ И О.П

2021.03.08 | 14:12

6
Гешев до евродепутатите: Направено е всичко по делата и проверките, свързани с Борисов, престъпление няма

2021.03.05 | 18:39

5
всеки път, когато правителствен сайт се на се ре заради некадърно изпълнение от калинки, следва плашенето с "хакери".

2021.03.05 | 17:39

4
Ще пробием системата, също и зелените паспорти ще пробием. Мръсни робовладелци.

2021.03.05 | 16:50

1
АНГЕЛОВ МИШКО МАХНИ СЕ , ПОРЪЧКОВ МИНИСТЪР. НИТО ЕДНО РЕШЕНИЕ НЕ Е ТВОЕ
Аз Българин

2021.03.05 | 17:10

3
Само трябва да напомня че това може да га направи престъпната БСП всички диверсии взривяването на църкви спиране на метрото палене на къщи палене на ниви и стърнища За това българи да изметем тази сган на изборите бошковци софиянски сватове Костов и д-р измет

2021.03.05 | 16:51

2
На война, като на война, не може без жертви.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини