За първи път в България прилагат 3D навигация вместо рентген при премахване на аритмия

  • 11 януари 2021 13:19

  • 562
  • 0
За първи път в България прилагат 3D навигация вместо рентген при премахване на аритмия
© УМБАЛ „Свети Георги“

Новият подход към електрофизиологичното изследване и катетърната аблация е безплатен, съобщиха от отделението по Инвазивна кардиология на пловдивската болница.

За пръв път в България без използване на рентген специалистите от отделението по Инвазивна кардиология на УМБАЛ „Свети Георги“-Пловдив прилагат електрофизиологично изследване и катетърна аблация. Иновативният метод щади сърдечно болните от йонизиращата радиация на рентгеновото облъчване. Операцията се покрива напълно от НЗОК и е безплатна за пациентите, обясни д-р Красимир Джинсов.

Подходящи състояния за прилагането на електрофизиологично изследване и катетърна аблация без рентген са различни видове аритмии, като предсърдно трептене, АВ нодална тахикардия, допълнителни проводни връзки (WPW синдром). Според специалистите този метод може да изпревари започването на евентуално лечение с медикаменти. Световно признати кардиолози гарантират, че след подлагане на тази процедура в 96-97% от случаите аритмията изчезва завинаги.

Новост в осъществяването на интервенцията е използването на 3D система за електроанатомично картографиране на сърцето. Навигирането в сърдечните кухини става чрез електроди, поставени на определени места по тялото на пациента. Системата измерва разликите в електрическия импеданс между тях и катетрите вътре в сърцето и определя точната позиция на катетрите в кухините му. В зависимост от вида аритмия се поставят различен брой катетри – от 1 до 4. Тяхната функция е да записват електрически сигнали от сърдечната дейност, които дават възможност на лекарите да търсят субстратът, причиняващ аритмия. Когато се установи проблемната зона, следва поставяне на аблационен катетър. Той загрява място до температура около 50 градуса, с което тъканта се умъртвява, а крайният резултат е окончателно спиране на аритмията.

Мъж с детска церебрална парализа, помогна за лечението на мъж

Д-р Красимир Джинсов съветва хората със аритмии да се консултират с електрофизиолог. Такъв специалист ще им помогне в коректното диагностициране на проблема и изготвянето на план за лечение, уверява д-р Джинсов от отделението по Инвазивна кардиология на УМБАЛ „Свети Георги“, който е единственият електрофизиолог извън София.

Последвайте канала на

Novini.bg
562 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини