КОС - Шумен обяви дарителска кампания за закупуване на нова апаратура

Комплексният онкологичен център в Шумен в навечерието на Световния месец за превенция на рака на гърдата, обявява дарителска кампания, с цел закупуване на нов линеен ускорител за малко над 5 млн. лв. и впоследствие - на нов мамограф, за около 700 000 лева. Това съобщи на пресконференция днес управителят на центъра д-р Свилен Арнаудов, предаде БТА.

Първата ни задача е закупуването на нов линеен ускорител. Той е изключително необходим, тъй като двата стари с които разполагаме, са базови апарати и нямат възможност за надграждане на софтуера. Такова трябваше да бъде направено през 2019 година, за 1,2 млн. лв. Цената на новия апарат е малко над 5 млн. лв., но ще включва ъпгрейд на цялата система на трите ускорителя и така ще спестим 1,2 млн. лева, отбеляза д-р Арнаудов.

Нова апаратура за безкръвни операции в плевенска болница

Ежедневно за около 30 души няма апаратно време на наличните два линейни ускорителя и би възникнал сериозен проблем при повреда на един от тях.

Отделно около 20-30 процента от пациентите ни се налага да бъдат лекувани с високите медицински стандарти, които новата техника би осигурила, уточни доц. Румен Габровски - началник на отделението по лъчетерапия в Центъра. Смятаме, че имиджа на лечебното заведение е добър, но не само трябва да го поддържаме, но трябва да надграждаме. Ще изтеглим кредит, който ще погасяваме, с разрешение на принципала ни - Общинският съвет в Шумен.

5 млн. лв. са много, ще натоварят изключително много бюджета на лечебното заведение и ако има желаещи, нека помогнат. Надяваме се с тази кампания, да получим помощ за закупуването на техниката, каза още д-р Арнаудов.

Заболеваемостта от онкологични заболявания нараства в целия свят, включително и в България. В Комплексният онкологичен център - Шумен на диспансерен отчет се водят 11 515 пациенти. За 2019 г. новозаболелите са 1 599, с около сто повече от предходната година, допълни д-р Арнаудов.

По брой лекувани пациенти годишно клиниката по лъчелечение в Шумен е сред най-големите в страната, а през последното десетилетие се утвърди като най-предпочитан център за лъчелечение в Източна България, бе съобщено на пресконференцията.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болници

още

Анкета

Какво би ви накарало да се тествате за COVID-19?

Какво би ви накарало да се тествате за COVID-19?

Избрано от Интернет