Проф. Дроздстой Стоянов: Националната стратегия за психично здраве е написана и предадена в МЗ

Новата национална стратегия за психично здраве е написана и предадена в Министерството на здравеопазването. Това заяви в предаването "Лице в лице" по БТВ професорът по психиатрия Дроздстой Стоянов, който е работил по нея.

Огромни пропуски във всички социални услуги, отчете годишният доклад на омбудсмана Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент преди няколко дни. Проверени са десетки затвори, психиатрични клиники и арести, които са акцент на тазгодишния доклад.

Д-р Цветеслава Гълъбова: Огромният проблем в психодиспансерите е липсата на мотивиран персонал

Стоянов потвърди фактите в докладите по темата и на СЗО, и Европейската психиатрическа асоциация. Той заяви, че стратегията е предадена на МЗ преди половин година и след трета ревизия на съдържанието ѝ вече има и план за действие. "Освен това трябва и бюджет", поясни експертът.

Той бе категоричен, че има проблем, както със социалните, така и с медицинските услуги. Професор Дроздстой Стоянов поясни и че при основни нужди на пациентите има големи нарушения, свързани с храноденя, за който са отделени 2 лв. „Най-важното е за изпълнението на стратегиятлиа да се интегрира психиатричната помощ в общата медицинска помощ, имаме цялостната система на здравеопазването, понеже психологическата помощ стои от страни като ненужно новообразование“, коментира още той.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болници

още

Анкета

Уморени ли сте от мерките срещу COVID-19?

Уморени ли сте от мерките срещу COVID-19?

Избрано от Интернет